ОСМИ „АНТИЋЕВИ ДАНИ“ – ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ДЕВЕТ БОЈА БАНАТА“

13/03/2015

 

Девет мајстора пера на једном месту

DSC_3579

 

 

 

Промоција књиге – антологије „Девет боја Баната“ коју је припремио ликовни и књижевни критичар и есејист Драшко Ређеп, одржана је на Трибини младих Културног центра Новог Сада, у оквиру манифестације „Антићеви дани“. Промоцији су пристуствовали и Милан Бјелогрлић, Бошко Петров, Ђорђе Д. Сибиновић, Зоран Славић, Бошко Сувајџић и књижевни критичар и оснивач издавачке куће „Агора“ Ненад Шапоња.

У представљеној антологији аутор је описао и дочарао боје Баната. Сам назив носи број девет јер је у делу представљано девет великих књижевника и песника- Мирослав Антић, Душан Васиљев, Жарко Васиљевић, Војислав Деспотов, Тодор Манојловић, Васко Попа, Вујица Решин Туцић, Милош Црњански и Богдан Циплић.

На пуној Трибини младих књижевници су разговарали о антологији,  и закључили да је овакво дело, која употпуњава приче о Банатау, недостајало читлачкој публици.  Аутор, Драшко Ређеп рекао је да постоје књиге које се стварају деценијама, али и да се неке, попут песама Десанке Максимовић, десе одједном. Ипак, судбина ове књиге има своју историју.

 -У мојој првој антологији „Равница“ било је 12 песника који се огледају и у овој књизи. Када сам заврши дело које сада представљам, приметио сам да су неки наслови Васиљевића и Антића идентични. Књига има кратку историју, која је и те како бурна, а настала је тако што сам објавио један дугачак есеј који је био посвећен Банату – рекао је Ређеп.

Према речима књижевног критичара и оснивача издавачке куће „Агора“ Ненада Шапоње, „Девет боја Баната“ представља девет књига у једној. Додао је да је ово дело управо оно што је потребно чиаоцима.

 – Када људи узму књигу у руке, схватиће колико она заиста вреди и колико је значајна. Осим што садржи Антићеве песме, у њој се налази и поезија Воје Деспотова, Тодора Манојловића и других – рекао је Шапоња, закључивши да је Банат управо ова књига богатог и квалитетног садржаја.

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EwOSyewTCQU[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eRQDEsY3ZJ8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Qv9bdqkuW6E[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања