Opšti izbori u Bosni i Hercegovini – analiza procesa

16/10/2018

Tribina „Opšti izbori u Bosni i Hercegovini – analiza procesa” održana je u utorak, 16. oktobra, u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Nemanja Starović.

U nedelju, 7. oktobra, u Bosni i Hercegovini održani su opšti izbori na kojima su građani imali priliku da biraju članove Predsedništva BiH, predsednika Republike Srpske, poslanike u državnom i parlamentima oba entiteta, te svoje predstavnike u deset kantona Federacije BiH.

     Govoreći na početku tribine o političkom sistemu BiH, Starović je istakao da se radi o jednom od najkomplikovanijih političkih sistema, kompleksno razgranatom sistemu podele vlasti između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

     – Sistem vlasti je baziran na Ustavu BiH koji definiše tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine prethodio je Vašingtonski sporazum između Muslimana i Hrvata kojim su stvorene osnove Federacije Bosne i Hercegovine – objasnio je Starović.

     U fokusu javnosti tokom nedavno održanih izbora u BiH je izbor tročlanog Predsedništva. U pitanju je najviši organ vlasti na nivou zajedničkih institucija koji čine po jedan predstavnik bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

     – Za predstavnika srpskog naroda mogu da glasaju svi birači u Republici Srpskoj, bez obzira na svoje nacionalno opredeljenje, dok se predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda biraju na nivou Federacije BiH – kazao je autor tribine.

     Prema preliminarnim rezultatima, za srpskog člana Predsedništva BiH izabran je Milorad Dodik (SNSD), sa 54% osvojenih glasova, dok je drugoplasirani Mladen Ivanić (PDP), sa osvojena 43% glasova. Za hrvatskog člana izabran je Željko Komšić (DF), sa oko 54% glasova i ispred Dragana Čovića (HDZ), koji je osvojio 35% glasova. Na kraju, za bošnjačkog člana izabran je Šefik Džaferović (SDA), sa 36% glasova, a drugoplasirani je Denis Bećirović (SDP), sa 34% osvojenih glasova.

     Na ovim izborima biran je i predsednik Republike Srpske. Pobedila je kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata Željka Cvijanović, sa 48% glasova, što je oko 5% razlike ispred predsednika Srpske demokratske stranke i kandidata Saveza za pobjedu Vukote Govedarice.

     Govoreći na kraju tribine o daljem razvoju političke situacije u Bosni i Hercegovini, Starović je zaključio da Sarajevu predstoji mučan i turbulentan period, kao i da će situacija u Republici Srpskoj biti mnogo jasnija, jer će se institucije relativno brzo formirati i pokazaće se da Republika Srpska ostaje politički stabilniji i daleko funkcionalniji deo BiH.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja