Општи избори у Босни и Херцеговини – анализа процеса

16/10/2018

Трибина „Општи избори у Босни и Херцеговини – анализа процеса” одржана је у уторак, 16. октобра, у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Немања Старовић.

У недељу, 7. октобра, у Босни и Херцеговини одржани су општи избори на којима су грађани имали прилику да бирају чланове Председништва БиХ, председника Републике Српске, посланике у државном и парламентима оба ентитета, те своје представнике у десет кантона Федерације БиХ.

     Говорећи на почетку трибине о политичком систему БиХ, Старовић је истакао да се ради о једном од најкомпликованијих политичких система, комплексно разгранатом систему поделе власти између два ентитета и три конститутивна народа.

     – Систем власти је базиран на Уставу БиХ који дефинише три конститутивна народа и два ентитета. Дејтонском мировном споразуму из 1995. године претходио је Вашингтонски споразум између Муслимана и Хрвата којим су створене основе Федерације Босне и Херцеговине – објаснио је Старовић.

     У фокусу јавности током недавно одржаних избора у БиХ је избор трочланог Председништва. У питању је највиши орган власти на нивоу заједничких институција који чине по један представник бошњачког, хрватског и српског народа.

     – За представника српског народа могу да гласају сви бирачи у Републици Српској, без обзира на своје национално опредељење, док се представници хрватског и бошњачког народа бирају на нивоу Федерације БиХ – казао је аутор трибине.

     Према прелиминарним резултатима, за српског члана Председништва БиХ изабран је Милорад Додик (СНСД), са 54% освојених гласова, док је другопласирани Младен Иванић (ПДП), са освојена 43% гласова. За хрватског члана изабран је Жељко Комшић (ДФ), са око 54% гласова и испред Драгана Човића (ХДЗ), који је освојио 35% гласова. На крају, за бошњачког члана изабран је Шефик Џаферовић (СДА), са 36% гласова, а другопласирани је Денис Бећировић (СДП), са 34% освојених гласова.

     На овим изборима биран је и председник Републике Српске. Победила је кандидаткиња Савеза независних социјалдемократа Жељка Цвијановић, са 48% гласова, што је око 5% разлике испред председника Српске демократске странке и кандидата Савеза за побједу Вукоте Говедарице.

     Говорећи на крају трибине о даљем развоју политичке ситуације у Босни и Херцеговини, Старовић је закључио да Сарајеву предстоји мучан и турбулентан период, као и да ће ситуација у Републици Српској бити много јаснија, јер ће се институције релативно брзо формирати и показаће се да Република Српска остаје политички стабилнији и далеко функционалнији део БиХ.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања