„Они нестају“ – Изложба плаката ауторке Миљане Раденковић

28/09/2014

– Савремено друштво све мање користи опширан опис помоћу штампане речи, из потребе, да на сажет начин, само кроз облик и боју, пренесе одређену поруку. Водим се овом чињеницом. Визуелизацијом вербалног скрећем пажњу на модерне социолошке феномене, како би се они јасније видели, објаснили и прихватили као неизбежна појава модерног друштва – рекла је Миљана Раденковић, ауторка изложбе плаката под називом „They disappear“, која је отворена на Трибини младих новосадског Културног центра.
У стваралачком процесу, пратећи своје унутрашње пориве, енергију, опажања и осећања, ова млада ауторка премешта у једноставну визуелну форму, тражећи границе своје слободе у визуелној комуникацији са другим људима. Плакатом као медијем реагује на врло одговоран и социјално ангажован начин, истражујући поље графичког дизајна и усклађујући интернационални језик визуелне комуникације са личним укусом.

 

– Сваки од принтова носи поруку о одређеном проблему са којим се суочава друштво у коме живимо. Акценати на феноменимаурбане средине имају за циљ да стимулишу, нагласе, упозоре. Суштина мог уметничко-истраживачког пројекта јесте да једноставне, али истовремено и динамичне графичке форме, изразе тренутну препознатљивост и емотивну повезаност са оним што приказују – додала је ауторка.
Као вешта илустраторка, на плакатима минималистичких композиција, добро користи линију, црно-бели контраст и драматику црвене. Користећи методологију која је карактеристична за стваралачки процес графичког дизајна, где више скупова разних информација обухвата и обједињује у поједностављени графички знак, ауторка ствара карактеристично и препознатљиво дело. У процесу настајања радова, она настоји да спајањем и стапањем ликовних елемената створи нову, јединствену ликовну целину. Новонастале форме постају самосталне и независне и приказују степен прочишћености. Сваки од графичких знакова је коначна слика за себе, оно што је принцип свих система, заједнички унутрашњи интерес који повезује све ове радове.
Миљана Раденковић дипломирала је 2012. на студијском програму Графички дизајн, а нередне године године одбранила је мастер рад на Факултету уметности у Нишу. Тренутно је на докторским студијама, Примењених уметности и дизајна на Факултету примењених уметности у Београду. Остварила је низ пројеката и објавила бројна дела. Добитница је неколико награда у домену примењених уметности и графичког дизајна.

Сви заинтересовани, изложбу плаката могу да погледају до 12. октобра.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bny85OG6kTg[/youtube]

Коментари

Julia Julia

It would be better to hear in this video artist and her experience while making her work. Lot of messages in her work were written in English language, so with that said, artist word in person would fill in a gap for those of us viewing the exhibit online, why in English, what is motivation and is this the new direction for Serbian art in order to become more visible or?? it would be nice to hear what Miljana Radenkovic had to say on her own work: the steps, the inspiration, the thought process....Congratulation to all for the exhibit it looks from my perspective interesting and would love to be in person....

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања