OMAŽ FREDERIKU ŠOPENU U GRADSKOJ KUĆI

20/03/2015

 

 

Afirmacija klasične muzike i promocija talenata

 

IMG_3504

 

Koncert posvećen čuvenom kompozitoru Frederiku Šopenu održan je u Svečanoj sali Gradske kuće. Njegove kompozicije izveli su Milan Miladinović (klavir), Marko Miletić (violončelo), Robert Lakatoš (violina), Uglješa Brkač i Tijana Simonović (klavir).

U punoj Svečanoj sali Gradske kuće, Novosađani su sa nestrpljenjem čekali početak devetog po redu koncerta posvećenog Šopenu. U okviru ciklusa „Paviljon muzike“, koji organizuje muzička redakcija Kulturnog centra Novog Sada, sugrađani su kroz niz koncerata imali priliku da se upoznaju sa raznovrsnim kompozicijama, ali i mladim i afirmisanim muzičarima koji svojim talentom svaki put oduševljavaju publiku.

Pijanista Milan Mladenović, koji je na ovom koncertu imao i ulogu moderatora, rekao je da ovakvi nastupi pre svega treba da afirmišu ozbiljne muzike, ali i promovišu mlade izvođače koji tek počinju karijere.

 – Večeras nismo predstavili samo Šopenova dela, već i dela kompozitora kojima je on bio inspiracija. Kroz ove programe pokušavamo da nađemo i vezu sa našom kulturom, pa su večeras izvedene i dve etide Vasilija Mokranjca, našeg velikog kompozitora-rekao je Mladenović.

Frederik Fransoa Šopen bio je poljski kompozitor i pijanista romantizma. Najistaknutiji je predstavnik poljske muzičke kulture i jedan od najznačajnijih pijanista i kompozitora svih vremena. U dvadesetoj godini se seli u Pariz sa željom da se usavrši. Do tada je već komponovao svoja dva klavirska koncerta. Bio je prvi zapadni kompozitor koji je u klasičnu muziku uneo elemente slovenske muzike. Njegove mazurke i poloneze i danas predstavljaju temelj poljske narodne klasične muzike. Šopen je često imao problema sa zdravljem i umro je u 39. godini, posle dužeg bolovanja od tuberkuloze.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3f3_Z5y48Nc[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja