ОМАЖ ФРЕДЕРИКУ ШОПЕНУ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

20/03/2015

 

 

Афирмација класичне музике и промоција талената

 

IMG_3504

 

Концерт посвећен чувеном композитору Фредерику Шопену одржан је у Свечаној сали Градске куће. Његове композицијe извели су Милан Миладиновић (клавир), Марко Милетић (виолончело), Роберт Лакатош (виолина), Угљеша Бркач и Тијана Симоновић (клавир).

У пуној Свечаној сали Градске куће, Новосађани су са нестрпљењем чекали почетак деветог по реду концерта посвећеног Шопену. У оквиру циклуса „Павиљон музике“, који организује музичка редакција Културног центра Новог Сада, суграђани су кроз низ концерата имали прилику да се упознају са разноврсним композицијама, али и младим и афирмисаним музичарима који својим талентом сваки пут одушевљавају публику.

Пијаниста Милан Младеновић, који је на овом концерту имао и улогу модератора, рекао је да овакви наступи пре свега треба да афирмишу озбиљне музике, али и промовишу младе извођаче који тек почињу каријере.

 – Вечерас нисмо представили само Шопенова дела, већ и дела композитора којима је он био инспирација. Кроз ове програме покушавамо да нађемо и везу са нашом културом, па су вечерас изведене и две етиде Василија Мокрањца, нашег великог композитора-рекао је Младеновић.

Фредерик Франсоа Шопен био је пољски композитор и пијаниста романтизма. Најистакнутији је представник пољске музичке културе и један од најзначајнијих пијаниста и композитора свих времена. У двадесетој години се сели у Париз са жељом да се усаврши. До тада је већ компоновао своја два клавирска концерта. Био је први западни композитор који је у класичну музику унео елементе словенске музике. Његове мазурке и полонезе и данас представљају темељ пољске народне класичне музике. Шопен је често имао проблема са здрављем и умро је у 39. години, после дужег боловања од туберкулозе.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3f3_Z5y48Nc[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања