Oмаж француској школи – концерт француске музике за флауту и клавир

26/09/2014

У препуној Свечаној сали Градске куће одржан је концерт француске музике за флауту и клавир. Извођачи су били флаутискиња Ксенија Башић и Саша Свијић, који ју је пратио на клавиру. Ови млади уметници су пред новосадском публиком изводили дела познатих француских композитора, попут Мориса Равела, Клода Дебисија, Габријела Фореа, и многих других.

– За овакав програм, тј. француске композиторе сам се одлучила зато што је француска школа флауте једна од најважнијих, ако не и најважнија на свету још од њеног оснивања почетком 20. века. Основао ју је Пол Тафанел, чувени флаутиста, композитор, педагог, који је предавао на Париском конзерваторијуму. Француски флаутисти су унели револуцију када је свирање флауте у питању, а понајвише су допринали естетици тона, његовој лепоти и изражајности. Између осталог је због тога велики изазов и задовољство свирати и дела француских композитора, која то то на најбољи начин осликавају. Овим концертом сам желела да направим омаж француској школи – рекла је Ксенија Башић.

– Што се тиче наступа пред новосадском публиком, истина је да је најтеже свирати пред „својом“ публиком, али је исто тако и најлепше. Као рођеној Новосађанки, увек ми је задовољство да се представим нашој публици, поготово након што сам се школовала и наступала у иностранству, тако да имам прилику да покажем шта сам тамо све научила.

Ова млада Новосађанка и њен партнер на клавиру сарађују скоро 20 година: „Он ме је пратио током читавог мог школовања, са изузетком мог боравка у Бечу. Он је неко ко одлично познаје литературу за флауту, има велико свирачко искуство, музикалан је, добар свирач, међусобно се одлично разумемо и надопуњујемо, а тим који побеђује не треба мењати“, рекла је флаутискиња Ксенија Башић.

Поред концерта у Новом Саду наступили су са овим програмом у Бачкој Паланци и Шапцу, а предстоје им концерти у Београду, Панчеву, Кули, Сремској Митровици.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ldQqWHkjOO0[/youtube]

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qISZm7E5PS0[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања