Округли сто „Медијске слободе и одговорност за јавно изговорену реч“

18/12/2015

„ВРАТИТИ СТИД ЗА ЈАВНО ИЗГОВОРЕНУ РЕЧ“

Округли сто на тему ,,Медијске слободе и одговорност за јавно изговорену реч”, одржан је на Трибини младих у Културном центру Новог Сада,у среду 17.децембра. О томе да ли слобода мишљења треба да има ограничења говорили су политиколог, Данило Копривица и новинари Ђорђе Вукмировић и Милорад Вукашиновић.

1

Учесници су Трибину поделили у три теме: приватизација локалних медија, границе јавно изговрене речи и слободе мишљења, осврнувши се на догађаје који су обележили последњих месец дана, а утицали на промену система и медије уопште. На самом почетку разговора Милорад Вукашиновић је истакао да је идеја овог скупа да се започне циклус разговора на тему медијске слободе у Србији и захвалио се Културном центру Новог Сада што има слуха за овакве програме.

Прво питање које је постављено као тема овог округлог стола је приватизација локалних медија и њихова могућност да као таква задрже своју објективност. Вукашиновић је истакао да су локални медији коректив јавног сервиса, и као такви представљају мало али значајно медијско светло. Политиколог Данило Копривица додао је да је приватизацијом локалних медија угрожена објектвност у информисању у новинарској професији што се може јасно видети у каквом стању је ова професија дана. Да је новинарство стигло до “руба срама” као професија којој је јавност у прошлом веку веровала сложио се и новинар Вечерњих новости Ђорђе Вукмировић, анализарјући и ситуацију која је задесила новинску агенцију Тањуг.

-Новинар мора да буде објективан, а не да буде средство за манипулацију у рукама појединац. Објективност је управо оно што се у нашем новинарству изгубило у последњих 25 година од када је на делу политички пропагандизам – истиче Ђорђе Вукмировић.

Као закључак овог округлог стола намеће се мисао да писани и штампани, приватни и јавни медији морају да задрже своју објективност,да брзо и објективно извештавају и иду у корак са новим технологијама. И оно најважније, око чега су се сви учесници овог округлог стола сложили,је чињеница да мора да се врати стид за јавно изговорену реч.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања