Одржано вече поезије „Нови талас“

19/09/2017

Одржано вече поезије „Нови талас“

 

Вече поезије, посвећено домаћем рефлексу светског музичког правца „Нови талас”, одржано је у среду, 20. септембра у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

Позната рецитаторска дружина „Међу нама“, интерпретирала је стихове легендарних југословенских бендова који су обележили музичко – поетички ток „Новог таласа“. Својеврсна ексклузива био је концепт који се заснивао на казивању стихова чувених аутора као књижевних поетских текстова.

Њихов значај и вредност у савременој књижевној перцепцији тумачила је књижевна критичарка Фата Егановић. Она је објаснила да се термин „Нови талас“ почео користити 60-година за круг авангардних француских редитеља, а тек 1976. године менаџер групе Sex Pistols, употребио је тај назив у контексту панк музике.

– Рефлекс Новог таласа у Југославији се јавља убрзо, већ 1977. године. Док су репрезентативни представници тог таласа у свету Bill Idol, Police и Queen, код нас су то били бендови – Азра, Хаустор, Булдожер, ЕКВ, Шарло акробата – казала је Егановићева.

Потом су, уз пратњу Милана Ћосића на гитари, рецитатори, иначе студенти књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду –  Јована Крстић и Никола Раусављевић, говорили антологијске стихове Милана Младеновића, Џонија Штулића, Дарка Рундека и других чувених аутора који нису остали само у музичком дискурсу, већ су га својим високо уметничким доменом „надрасли“ тако што су постали релевантни и легитимни за књижевно тумачење и изучавање.

Специфичност овог догађаја огледа се и у томе што је о стиховима „Новог таласа“ говорила млада генерација која има другачији поглед и приступ према овој уметничкој и књижевној заоставштини нашег рокенрола.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања