Одржано предавање у част јубилеја Петроварадинске битке

30/01/2016

У Културном центру, у петак, 29. јануара, у клубу Трибина младих,  професор Огњен Карановић одржао је предавање под називом „Три стотине година Петроварадинске битке, историјске последице и значај“.

Тема трибине била је велики јубилеј који се обележава ове године у Новом Саду, а то је три стотине година од чувене Битке на Везирцу или Петроварадинске битке која се одиграла 5. августа 1716. године.

Професор Карановић је присутнима објаснио какве су прилике биле на овим просторима пре почетка, током и после саме битке која је веома утицала на даље историсјке токове. Присутне је упутио у то колико су значајни Еуген Савојски и Дамад – Али паша као главни актери овог догађаја. Петроварадниска битка представља незаобилазни историјски моменат  у конституисању данашње Војводине. Значај битке утолико је већи што су после ње Турци, за сва времена, потиснути јужно од Саве и Дунава. Овај догађај има можда и пресудан утицај на политичку, културну и друштвену будућност данашње Војводине.

 

– Петроварадинска битка је догађај који је у историографији у потпуности осветљен. Оно што је веома битно за ову битку јесу њене последице и њен значај за даљи историјски ток. Ова битка није само један сегмент прошлости наше земље, него и Европе у целини – истакао је професор Карановић

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања