Održano predavanje „Tajna američke svetske dominacije“

24/05/2016

Milovan Balaban, istoričar i analitičar održao je u ponedeljak 23. maja predavanje „Tajna američke svetske dominacije“ u klubu „Tribina mladih“.

Ideja predavanja je bila da se iz više uglova sagleda i objasni pozadina moći Sjedinjenih Američkih Država. Autor je govorio o celokupnoj američkoj istoriji , od prvih kolonija, o njenim vezama sa Britanijom, borbi za nezavisnost, Ustavu i velikim svetskim promenama koje su se dogodile dokom 19. i 20. veka, a imale su uticaj na oblikovanje SAD. Balaban je istakao da je Amerika svetska sila postala posle Prvog i Drugog svetskog rata jer je u oba sukoba imala ključne uloge.

DSC_0018
Milovan Balaban

-Ovo je tema koja je aktuelna i od životne važnosti za čitav svet. Pokušaću da objasnim kako to jedna država koja je zvanično republika ima sve odlike imperije.

Istoričar je naglasio da kada se govori o Americi kao svetskoj supersili istorija ima ulogu da objasni savremeni trenutak. Posebnu pažnju autor tribine posvetio je istoriji Amerike sa kraja 20. veka kada je ona počela svoj pohod na ceo svet i preuzela geopolitičke model Velike Britanije.

-Ostaje nam pitanje kako se postaviti prema Americi? Ona ne treba da nam bude ni prijatelj, a ne sme nam biti ni neprijatelj. Sa njom treba pregovarati, sklapati dogovore, uz uvažavanje te države kao supersile – zaključio je Balaban.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-zF8FCi9a-o[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja