Одржано предавање „Тајна америчке светске доминације“

24/05/2016

Милован Балабан, историчар и аналитичар одржао је у понедељак 23. маја предавање „Тајна америчке светске доминације“ у клубу „Трибина младих“.

Идеја предавања је била да се из више углова сагледа и објасни позадина моћи Сједињених Америчких Држава. Аутор је говорио о целокупној америчкој историји , од првих колонија, о њеним везама са Британијом, борби за независност, Уставу и великим светским променама које су се догодиле доком 19. и 20. века, а имале су утицај на обликовање САД. Балабан је истакао да је Америка светска сила постала после Првог и Другог светског рата јер је у оба сукоба имала кључне улоге.

DSC_0018
Милован Балабан

-Ово је тема која је актуелна и од животне важности за читав свет. Покушаћу да објасним како то једна држава која је званично република има све одлике империје.

Историчар је нагласио да када се говори о Америци као светској суперсили историја има улогу да објасни савремени тренутак. Посебну пажњу аутор трибине посветио је историји Америке са краја 20. века када је она почела свој поход на цео свет и преузела геополитичке модел Велике Британије.

-Остаје нам питање како се поставити према Америци? Она не треба да нам буде ни пријатељ, а не сме нам бити ни непријатељ. Са њом треба преговарати, склапати договоре, уз уважавање те државе као суперсиле – закључио је Балабан.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-zF8FCi9a-o[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања