Održano predavanje „Srbija između Rusije i Zapada“

23/04/2016

Istoričar Milovan Balaban održao je predavanje pod nazivom „Srbija između Rusije i Zapada“ u petak 22. aprila na „Tribini mladih“.

Ideja predavanja bila je da se predstavi problem egzistencijalne prirode koji je konstantan i od koga ne mogu pobeći ni nove ideologije ni različite strukture vlasti. Autor je  objasnio kako bi Srbija trebala da se odnosi pod uplivom dve svetske civilizacije, Rusije kao reprezenta pravoslavlja i Zapada kao predstavnika katoličanstva i protestantizma.

DSC_1325-2
Milovan Balaban

– Tema je veoma delikatna i može se činiti da je o njoj skoro sve rečeno. Suštinsko pitanje je kako Srbija treba da se postavi i ophodi na jednom turbulentnom prostoru kakav je Balkan i da iz toga ne trpi posledice nego da izvuče korist – rekao je Balaban.

Milovan Balaban je istakao da je ovo tema o kojoj govore ekonomisti, političari, analitičari i objasnio je kako on kao istoričar vidi celokupnu situaciju.

– Istoričar to vidi kroz poštovanje jedne duhovne vertikale. Mi moramo da zaronimo u istoriju da vidimo šta se dešavalo jer ovo što se sada dešava nije ništa novo. U našoj istoriji i duhovnosti možemo naći smernice kako da sačuvamo sebe uz uvažavanje i jednih i drugih, Rusije kao prijatelja, a Zapada kao partnera.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZvdbWMk–0w[/youtube]

Foto: Ružica Berber

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja