Одржано предавање „Србија између Русије и Запада“

23/04/2016

Историчар Милован Балабан одржао је предавање под називом „Србија између Русије и Запада“ у петак 22. априла на „Трибини младих“.

Идеја предавања била је да се представи проблем егзистенцијалне природе који је константан и од кога не могу побећи ни нове идеологије ни различите структуре власти. Аутор је  објаснио како би Србија требала да се односи под упливом две светске цивилизације, Русије као репрезента православља и Запада као представника католичанства и протестантизма.

DSC_1325-2
Милован Балабан

– Тема је веома деликатна и може се чинити да је о њој скоро све речено. Суштинско питање је како Србија треба да се постави и опходи на једном турбулентном простору какав је Балкан и да из тога не трпи последице него да извуче корист – рекао је Балабан.

Милован Балабан је истакао да је ово тема о којој говоре економисти, политичари, аналитичари и објаснио је како он као историчар види целокупну ситуацију.

– Историчар то види кроз поштовање једне духовне вертикале. Ми морамо да заронимо у историју да видимо шта се дешавало јер ово што се сада дешава није ништа ново. У нашој историји и духовности можемо наћи смернице како да сачувамо себе уз уважавање и једних и других, Русије као пријатеља, а Запада као партнера.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZvdbWMk–0w[/youtube]

Фото: Ружица Бербер

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања