Одржано предавање „Србија и „Вишеградска четворка“ – Друга ера Виктора Орбана“

20/02/2017

Прво у низу серије  предавања „Србија и Вишеградска четворка“ одржано је 20. фебруара у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог  Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник, а тема првог предавања била је „Србија и Мађарска- Друга ера Виктора Орбана“.

-На овим предавањима покушаћу да изнесем једну своју геополитичку тезу у смислу у ком правцу би Србија требало да иде и желео бих да изразим своју захвалност директору Културног центра господину Бојану Панаотовићу који ми је пружио ову шансу- рекао је Предраг Рајић на почетку свог првог предавања у КЦНС.

Вишеградска четворка, неформални савез четири државе који чине Мађарска, Чешка, Пољска и Словачка основан је у Мађарском граду Вишеграду 15. фебруара 1991. године како би се остварила сарадња између ових држава у процесу приближавања Европској унији којој су приступиле 1. маја 2004 године . Све четири државе чланице су НАТО пакта, биле су део Источног блока, својевремено су биле комунистичке и све државе имају на власти групације које сматрају да глобализација може да кошта народе губитка њиховог идентитета.

 Односи Републике Србије и Мађарске веома су значајни како за Србију тако и за Мађарску пре свега због очувања добросуседских односа двеју земаља. Последњих година примећује се напредак у сарадњи што доказују и формални састанци премијера Мађарске и Србије.

-Виктор Орбан, актуелни премијер, човек који је обележио Мађарску политичку сцену, у својој другој ери по мало чему личи на Орбана из прве ере. Председник је странке ФИДЕС и човек који ужива подршку преко 45% грађана Мађарске – рекао је Предраг Рајић, додајући да је Орбан  један од најоштријих критичара ЕУ по питању мигрантске кризе и човек који често наводи потребу за очувањем националних граница и очување Мађарског националног идентитета.

Коментари

branka milovi'c branka milovi'c

svi]a mi se tema i iylaganje
cestitka ya uspe[an po;etakiylaganja
i trudu prelepo iygleda enterijer
i fotke
svaka ;ast puno pozdrava i uspeha u daljem radu iy kule

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања