Održano predavanje „Sistem obrazovanja u Rusiji“ autorke dr Irine A. Vasiljev

11/04/2017

Predavanje „Sistem obrazovanja u Rusiji“ autorke dr Irine A. Vasiljev održano je u ponedeljak 10. aprila u Klubu „Tribina mladih“.Autorka je dala kratak istorijski prikaz razvoja obrazovanja u Rusiji, preko perioda sovjetskog sistema obrazovanja, do najsavremenijih trendova u današnjoj Rusiji.

Na početku predavanja, dr Vasiljev podsetila je da je prihvatanjem hrišćanstva počelo širenje pismenosti i školstva u staroj Rusiji.Prve škole bile su osnovane početkom 11.veka u Kijevu i Novgorodu. Otvarane su, najčešće, u manastirima u kojima je predavalo sveštenstvo. Deca su se učila čitanju, pisanju, pevanju i bogosloviji, dok su deca plemića pripremana za državni posao.

Početkom osamnaestog veka, pojavile su se državne škole različitih tipova koje su davale profesionalno i osnovno obrazovanje. U Moskvi je 1701. godine otvorena  škola matematičke i navigacione nauke, a 1721. godine stvorena je Peterburška akademija nauka, dok je kasnije oformljena akademska gimnazija koja se smatra državnom i svetskom opšteobrazovnom školom.

Prelomni trenutak u istoriji ruskog obrazovanja bile su reforme šezdesetih godina 19.veka. Škole su postale dostupne i ostalom stanovništvu, a ne samo plemstvu i činovništvu.

– Danas, u Rusiji postoje ovi nivoi obrazovanja: predškolsko (do 7 godina starosti), jaslice i vrtići, opšte obrazovanje u koje spada početno (od 1.do 4. razreda), osnovno ( od 5. do 9. razreda), srednje (od 9. do11. razreda)kao i priprema đaka za odlazak u visoke obrazovne ustanovei profesionalno obrazovanje (bakalavri, specijalisti, magistri i doktorske studije)–navela je dr Vasiljev.

Sistem objektivnog ocenjivanja i ispitivanja tržišta rada, kazala je dalje dr Vasiljev, uveden je 2015. godine. Pokazalo se da su najviše tražene i najbolje plaćene inženjerska i medicinska profesija iz kojih se zaposli njih 80 procenata. Najteže se zapošljavaju svršeni studenti sa pravnim i ekonomskim obrazovanjem (svega njih 30 procenata).

Na kraju tribine, autorka je podsetila da je 2015. godine stupio na snagu Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o saradnji na polju obrazovanja.Na osnovu tog Sporazuma, svake godine Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije objavljuje konkurs za prijem državljana Republike Srbije i sunarodnike Rusije koji žive u Srbiji na školovanje o trošku budžeta Federacije.

Dr Vasiljev je nosilac Personalne stipendije predsednika Rusije za doprinos nauci i sportu za doktorske studije. Autor je  mnogobrojnih naučnih radova (više od 40) iz oblasti rekreacije i zdravog načina života. Učesnik je mnogobrojnih međunarodnih konferencija (Rusija, Novi Zeland, Tajvan, Amerika, Grčka, Slovenija, Mađarska i dr.). Nosilac je Povelje Ministarstva Inostranih Poslova Rusije (2009) za doprinos u radu sa ruskim sunarodnicima na teritoriji Srbije.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja