Одржано предавање „Систем образовања у Русији“ ауторке др Ирине А. Васиљев

11/04/2017

Предавање „Систем образовања у Русији“ ауторке др Ирине А. Васиљев одржано je у понедељак 10. априла у Клубу „Трибина младих“.Ауторка је дала кратак историјски приказ развоја образовања у Русији, преко периода совјетског система образовања, до најсавременијих трендова у данашњој Русији.

На почетку предавања, др Васиљев подсетила је да је прихватањем хришћанства почело ширење писмености и школства у старој Русији.Прве школе биле су основане почетком 11.века у Кијеву и Новгороду. Отваране су, најчешће, у манастирима у којима је предавало свештенство. Деца су се учила читању, писању, певању и богословији, док су деца племића припремана за државни посао.

Почетком осамнаестог века, појавиле су се државне школе различитих типова које су давале професионално и основно образовање. У Москви је 1701. године отворена  школа математичке и навигационе науке, а 1721. године створена је Петербуршка академија наука, док је касније оформљена академска гимназија која се сматра државном и светском општеобразовном школом.

Преломни тренутак у историји руског образовања биле су реформе шездесетих година 19.века. Школе су постале доступне и осталом становништву, а не само племству и чиновништву.

– Данас, у Русији постоје ови нивои образовања: предшколско (до 7 година старости), јаслице и вртићи, опште образовање у које спада почетно (од 1.до 4. разреда), основно ( од 5. до 9. разреда), средње (од 9. до11. разреда)као и припрема ђака за одлазак у високе образовне установеи професионално образовање (бакалаври, специјалисти, магистри и докторске студије)–навела је др Васиљев.

Систем објективног оцењивања и испитивања тржишта рада, казала је даље др Васиљев, уведен је 2015. године. Показало се да су највише тражене и најбоље плаћене инжењерска и медицинска професија из којих се запосли њих 80 процената. Најтеже се запошљавају свршени студенти са правним и економским образовањем (свега њих 30 процената).

На крају трибине, ауторка је подсетила да је 2015. године ступио на снагу Споразум између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије о сарадњи на пољу образовања.На основу тог Споразума, сваке године Министарство образовања и науке Русије објављује конкурс за пријем држављана Републике Србије и сународнике Русије који живе у Србији на школовање о трошку буџета Федерације.

Др Васиљев је носилац Персоналне стипендије председника Русије за допринос науци и спорту за докторске студије. Аутор је  многобројних научних радова (више од 40) из области рекреације и здравог начина живота. Учесник је многобројних међународних конференција (Русија, Нови Зеланд, Тајван, Америка, Грчка, Словенија, Мађарска и др.). Носилац је Повеље Министарства Иностраних Послова Русије (2009) за допринос у раду са руским сународницима на територији Србије.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања