Одржано предавање „Рана интервенција у детињству“

17/05/2016

На „Трибини младих“ у понедељак 16. маја одржано је предавање „Рана интеревенција у детињству“. Предавање је део циклуса „Родитељство новог доба“ ауторке Марине Копривице, а о теми је говорила проф. др Шпела Голубовић.

Марина Копривица је истакла да су оваква предавања намењена родитељима чијој деци је потребна подршка у одрастању али и професионалцима чија улога је веома битна, колико је важно и неопходно да се унапређују знања на пољу ране интервенције и да постоји умрежност институција.

Шпела Голубовић је рекла да рана интеревнција није новина него је концепт измењен и он сада обухвата и породицу све са циљем оснаживања породице и детета. Рани почетак је веома битан и без њега нема помака, а намењен је деци која су занемарена, злостављана или рођена са сметњама.

DSC_0008
Марина Копривица и Шпела Голубовић

– Тема је популарна у последњих десет година али треба знати да је концепт ране интервенције почео 70-их година 20. века у Америци, а у том периоду на нашим просторима отворена су развоја саветовалишта која су временом угашена – објаснила је проф. Голубовић

Професорка Голубовић објаснила је који су главни проблеми када је у питању рана интервенција у детињству.

– Проблеми који су присутни су пре свега неумреженост сектора, непостојање једног центра где би свако дете могло бити регистровано и тешко успостављање сарадње стручњака различитих профила.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања