Одржано предавање проф. др Хорхеа Гонзалеса Ароће у КЦНС

25/12/2018

У оквиру манифестације Дани Кубе у Новом Саду, у уторак 25. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржанo je предaвање „El ajiaco“ – Увод у кубанску културуАутор и предавач био је професор Хорхе Гонзалес Ароћа са Кубе.

Посматрајући „еl ajiaco“ (ахиако) као метафору, Гонзалес је публику упознао са главним одликама кубанске културе и кубанском популацијом. „El ajiaco“ је национално кубанско јело, а његово порекло и значај везани су за развој кубанске културе. Прецизније, то је супа коју је кувало индијанско племе Таино. Антрополог Фернандо Ортиз објаснио је да „el ajiaco“ као метафора симболизује формацију кубанске културе: када су Шпанци дошли на Кубу, додавли су нове састојке у ову супу, затим су то чинили Французи, Кинези, Американци… Свако од њих је унео у супу неки нови, свој састојак.

– Све што имате у фрижидеру, месо, кукуруз, кромпир, ставите у кључалу воду и настаће ахиако – објаснио је  Гонзалез.

 У наставку, професор Гонзалес је објаснио да је Куба највеће острво на Карибима са више од једанаест милиона житеља. Женска популација бројнија је од мушке. Главни град је Хавана, а највећи град после ње је Сантјаго де Куба. Занимљиво је да су то два потпуно различита града по говору. У Хавани, која се налази на западном делу Кубе, прича се веома брзо, „гутају“ се понека слова, а у источној Куби, где је други поменути град, прича се спорије и изговор је чистији.

Проф. др Хорхе Гонзалес Ароћа је доктор филозофских наука са дипломом из уже научне области Филозофија Маркса и Лењина. Области његових интересовања и истраживања обухватају и латиноамеричку филозофију, као и историју филозофије. Био је професор на Одсеку за филозофију Универзитета у Хавани и руководилац академског програма за проучавање филозофије у оквиру Кубанског културног центра „Калазанс“, након чега је био на челу мексичког Универзитета „Кристофер Колумбо“. Аутор је књиге „Бескорисна страст; појам смрти и слободе у филозофији Жана Пола Сартра“.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања