Одржано предавање „Пољска – пробуђени дивˮ, аутора Предрага Рајића

11/05/2017

Последње четврто предавање серије „Србија и Вишеградска четворкаˮ одржано je у четвртак, 11. маја у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада, са темом „Пољска – пробуђени дивˮ, аутора и предавача Предрага Рајића, правника.

Предавање Предрага Рајића конципирано је као приказ геополитичке, економске и спољнополитичке слике, али и тренутне ситуације на политичкој сцени.

Пољска је у односу на друге чланице Вишеградске четворке геостратешки гигант и површински, али и по броју становника. Осим самог положаја, она и другим својим геостратешким особинама претендује да постане империја. Овај завидан положај одликује и фактор стабилности и фактор нестабилности, уколико би у Пољској дошло до политичких турбуленција, које би осетио и њен исток, али и запад.

Када се говори о односу између цркве и државе, Пољска је специфична јер се у том односу огледа најблеђа разлика у поређењу са било којом другом државом Вишеградске четворке и Европске уније. Утицај римокатоличке цркве је изразито јак и веза римокатолицизма и Пољске је дуга и јака. Папа Јован Павле II безусловно је цењен од стране народа.

Предраг Рајић се осврнуо на владавине пољских председника Лех Валенсе, чији је мандат обележен озбиљним турбуленцијама, Александра Квасњевског, који је био комунистички реформатор, Леха Качињског, трагично страдалог у авионској несрећи 2010. године са пољском политичком елитом, Бронислава Коморовског, коме је замеран мањак интересовања за своју позицију и препуштање обавеза председнику владе, све до актуелног председника Анджеја Дуде, кандидата партије Право и правда.

Особа која је обележила политичку еру у Пољској последњих десетак година јесте Доналд Туск, који је најпре био премијер Пољске седам година. Овај лидер је познат по економској и друштвеној реформацији, али и по храбрости јер је повлачио храбре потезе како на унутрашњем тако и на спољнополитичком плану. Насупрот свему, актуелна власт је непријатељски настројена према Туску, као и медији који су окренути према истој.

Сам наслов овог предавања „Пољска – пробуђени дивˮ, односи се на економску сферу Пољске. Она је за европске прилике веома значајна са сјајним потенцијалом и врло интересантном историјом. Једина je држава Старог континента која није имала рецесију од периода Светске економске кризе. Улазак Пољске у Европску унију донео јој је евидентан профит. Незапосленост покрива само 5,4% становништва.

Политичке промене нису мењале економску слику Пољске, и обрнуто, економска слика није битно мењала политичку. У Пољској изборе добијају теме другог карактера од оног економског. То су теме идентитеског карактера, као што је безбедност.

Рајић је представио и слику Пољске подељене на Пољску „А” и Пољску „Б”. Овим показује како је Пољска политички, историјски, друштвено и економски подељена држава. Ток реке Висле јесте помало неправилно одређена граница између ова два дела. Пољска „А” или западни део Пољске је економско развијенији, политички либералнији и историјски у германској сфери интереса. Пољска „Б” дуго је била под руским политичким утицајем, економски слабија развијена, далеко конзервативнија, са доста укоренијим утицајем католичке цркве.

Пољска 1999. године приступа НАТО пакту и бива снажно орјентисана ка САД-у. Пољска доста улаже у војску и безбедност, свесна да ће играти велику улогу у европским и светским оквирима.

Данашња политика Пољске носи епитет евроскептицизма, док су пољске власти изразито против политике Ангеле Меркел и примања миграната у Европу. Данашња Пољска не види Европску унију као наднационалну творевину, већ само као унију нација где је омогућен слободан проток робе, људи, услуга и капитала без снажних прерогатива на федералном нивоу.

Предавање је закључено анализом односа Србије и Пољске, где је Рајић истакао да је Пољска држава на коју се Србија може ослонити на путу европских интеграција, који је на изборима потврђен као наш стратешки пут. Пољска је држава од које Србија може доста да научи, али и да оствари озбиљне бенефите посредством Мађарске, омиљеног пољског партнера.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања