Održano predavanje „Poljska – probuđeni divˮ, autora Predraga Rajića

11/05/2017

Poslednje četvrto predavanje serije „Srbija i Višegradska četvorkaˮ održano je u četvrtak, 11. maja u Klubu „Tribina mladihˮ Kulturnog centra Novog Sada, sa temom „Poljska – probuđeni divˮ, autora i predavača Predraga Rajića, pravnika.

Predavanje Predraga Rajića koncipirano je kao prikaz geopolitičke, ekonomske i spoljnopolitičke slike, ali i trenutne situacije na političkoj sceni.

Poljska je u odnosu na druge članice Višegradske četvorke geostrateški gigant i površinski, ali i po broju stanovnika. Osim samog položaja, ona i drugim svojim geostrateškim osobinama pretenduje da postane imperija. Ovaj zavidan položaj odlikuje i faktor stabilnosti i faktor nestabilnosti, ukoliko bi u Poljskoj došlo do političkih turbulencija, koje bi osetio i njen istok, ali i zapad.

Kada se govori o odnosu između crkve i države, Poljska je specifična jer se u tom odnosu ogleda najbleđa razlika u poređenju sa bilo kojom drugom državom Višegradske četvorke i Evropske unije. Uticaj rimokatoličke crkve je izrazito jak i veza rimokatolicizma i Poljske je duga i jaka. Papa Jovan Pavle II bezuslovno je cenjen od strane naroda.

Predrag Rajić se osvrnuo na vladavine poljskih predsednika Leh Valense, čiji je mandat obeležen ozbiljnim turbulencijama, Aleksandra Kvasnjevskog, koji je bio komunistički reformator, Leha Kačinjskog, tragično stradalog u avionskoj nesreći 2010. godine sa poljskom političkom elitom, Bronislava Komorovskog, kome je zameran manjak interesovanja za svoju poziciju i prepuštanje obaveza predsedniku vlade, sve do aktuelnog predsednika Andžeja Dude, kandidata partije Pravo i pravda.

Osoba koja je obeležila političku eru u Poljskoj poslednjih desetak godina jeste Donald Tusk, koji je najpre bio premijer Poljske sedam godina. Ovaj lider je poznat po ekonomskoj i društvenoj reformaciji, ali i po hrabrosti jer je povlačio hrabre poteze kako na unutrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu. Nasuprot svemu, aktuelna vlast je neprijateljski nastrojena prema Tusku, kao i mediji koji su okrenuti prema istoj.

Sam naslov ovog predavanja „Poljska – probuđeni divˮ, odnosi se na ekonomsku sferu Poljske. Ona je za evropske prilike veoma značajna sa sjajnim potencijalom i vrlo interesantnom istorijom. Jedina je država Starog kontinenta koja nije imala recesiju od perioda Svetske ekonomske krize. Ulazak Poljske u Evropsku uniju doneo joj je evidentan profit. Nezaposlenost pokriva samo 5,4% stanovništva.

Političke promene nisu menjale ekonomsku sliku Poljske, i obrnuto, ekonomska slika nije bitno menjala političku. U Poljskoj izbore dobijaju teme drugog karaktera od onog ekonomskog. To su teme identiteskog karaktera, kao što je bezbednost.

Rajić je predstavio i sliku Poljske podeljene na Poljsku „A” i Poljsku „B”. Ovim pokazuje kako je Poljska politički, istorijski, društveno i ekonomski podeljena država. Tok reke Visle jeste pomalo nepravilno određena granica između ova dva dela. Poljska „A” ili zapadni deo Poljske je ekonomsko razvijeniji, politički liberalniji i istorijski u germanskoj sferi interesa. Poljska „B” dugo je bila pod ruskim političkim uticajem, ekonomski slabija razvijena, daleko konzervativnija, sa dosta ukorenijim uticajem katoličke crkve.

Poljska 1999. godine pristupa NATO paktu i biva snažno orjentisana ka SAD-u. Poljska dosta ulaže u vojsku i bezbednost, svesna da će igrati veliku ulogu u evropskim i svetskim okvirima.

Današnja politika Poljske nosi epitet evroskepticizma, dok su poljske vlasti izrazito protiv politike Angele Merkel i primanja migranata u Evropu. Današnja Poljska ne vidi Evropsku uniju kao nadnacionalnu tvorevinu, već samo kao uniju nacija gde je omogućen slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala bez snažnih prerogativa na federalnom nivou.

Predavanje je zaključeno analizom odnosa Srbije i Poljske, gde je Rajić istakao da je Poljska država na koju se Srbija može osloniti na putu evropskih integracija, koji je na izborima potvrđen kao naš strateški put. Poljska je država od koje Srbija može dosta da nauči, ali i da ostvari ozbiljne benefite posredstvom Mađarske, omiljenog poljskog partnera.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja