Одржано предавање о политичким и дипломатским односима Србије и САД у Америчком кутку

05/12/2019

У четвртак 5. децембра у Америчком кутку у Новом Саду (огранку Културног центра Новог Сада), у оквиру програма „Сусрет историја”, одржано је прво у низу предвиђених предавања о историји српско – америчких односa. Предавач је био Владимир Павлов, бивши дипломатски представник Републике Србије у САД и Канади.

На почетку предавања Павлов је изразио наду да ће серијом предавања успети да отвори нове теме историјата српско – америчких односа који су мало познати, а односе се на период од 19. века до Првог светског рата, а затим и између два светска рата. Ниједан од периода дипломатских односа двеју држава нису  довољно осветљени у нашој историографији.

-Сматрам да су односи са овом светском силом, као и наши веома добро одабрани политичко–дипломатски односи у том периоду били на високом нивоу – рекао је предавач.

Он је подсетио да је Европа у 15. и 16. веку била веома подељена. Феудална власт била је на заласку, а болести и ратови разорили су ткиво тадашњих друштава. Уследио је период хуманизма и ренесансе, а један од разлога што је Америка дошла касније у жижу светске политике био је јер је Европа то хтела. Америка је својом политиком, сматра Павлов, нарочито у последња три века удахнула нови дух западној цивилизацији.

Политички и дипломатски односи између Србије и САД трају од друге половине 19. века. Имајући у виду формирање модерних држава на територији Србије и САД, може се рећи да су ти односи настали и напредовали у складу са тадашњим кретањима на светској сцени и улогама које су имале обе државе, свака на свој начин.

Ова серија предавања обухватиће паралелни ток историја Србије и САД од 15. до 18. века, затим околности које су САД укључиле на светску политичку позорницу, прве незваничне контакте са представницима српског народа, потом српске кнежевине и Краљевине Србије током 19. века.

Билo jе речи и о успостављању дипломатских односа између две државе, периоду пре и током Првог cветског рата, мировној конференцији и односима са новооснованом Краљевином СХС,  Југославијом и све до Другог cветског рата.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања