Одржано предавање о Николи Милутиновићу

query_builder

У клубу “Трибина младих” у четвртак 5. маја др Милош Савин одржао је предавање под називом „Политички портрет Николе Милутиновића“.

DSC_0108-2

Идеја предавања била је упознавање заинтересоване јавности са значајем  политичког и публицистичког деловања Николе Милутиновића, првака либералне странке и првака опозиционе српске либералне странке у Угарској, борца за очување српске црквено-школске аутономије у  Војводини.  У периоду између два светска рата, Милутиновић је личност која отворено опозиционо наступа према централизму развијајући концепт Српске Војводине.

– Оно због чега је Никола Милутиновић интересантан као појединац је то што кроз његов пример видимо вертикалу једне идеје која се брусила кроз човека у различитим историјским околностима. Милутиновић је био енциклопедиста свога времена. Радио је као приправник код адвоката Касапиновића и тако је био упознат са идејама нотабилитета али је ипак био припадник либералне странке. Био је истакнути српски родољуб, члан Матице Српске и посланик у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Залагао се за јачање војвођанствог српства и традиције. Писао је за „Браник“, а касније је покренуо лист „Глас Матице Српске“ – рекао је др Савин

0Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language