Одржано предавање о Милутину Јакшићу

09/06/2016

У Културном центру Новог Сада на Трибини младих, у среду 8. јуна одржано је предавање под називом  ,,Политички портрет Милутина Јакшића“ историчара Милоша Савина.

Циљ предавања био је упознавање заинтересоване јавности са значајем  политичког, публицистичког, научног  деловања Милутина Јакшића, чувеног српског историчара, писца, професора теологије, публицисте и политичара.

DSC_0017
др Милош Савин

– Милутин Јакшић је био веома значајна личност у целокупној историји Срба у Војводини и српској историји уопште али је у историографији скрајнут и не о њему се не зна много – рекао је др Савин.

Милош Савин је говорио о животу и раду Милутина Јакшића, изданика чувене порородице Јакшић из Српске Црње. Српски политичар је био један од знаменитијих и образованијих Срба у Војводини, по занимању теолог и правник али је поседеовао велика знања из области историје, социологије и уставног права. Почетком 20. века у Кикинди је покренуо часопис „Српски глас“ који је доживео велики број издања. Године 1921. постао је посланик у скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Мимо политичке каријере бавио се писањем песама и приповетки и због тога је од стране савременика назван „други Змај“.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања