Održano predavanje o Mehmedu-paši Sokoloviću

03/06/2016

Predavanje „Mehmed-paša Sokolović – turski veliki vezir ili čuvar srpskog identiteta“  održano je u četvrtak 2. juna  na „Tribini mladih“. Autor predavanja bio je Ognjen KaranovićKaranović, stručni saradnik Matice srpske.

Karanović je govorio o periodu turske vladavine na ovim prostorima i o položaju srpskog naroda. „Turski period“ u istoriji srpskog naroda ostao je zabeležen kao „mračno doba“ sveukupne stagnacije  životnih tokova ensa etničkog kolektiviteta. Autor predavanja pokušao je da objasni   kako je onda tom istom kolektivitetu bio omogućen egzistencijalni opstanak i očuvanje njegovog etničkog identiteta i okvira etnoloških karakteristika koji su zajedno opredelili potonji nastanak nacionalnog preporoda i geneze srpske nacije u 18. i 19. veku i koja je i kolika uloga Mehmeda-paše Sokolovića kao jedne od ključnih ličnosti 16. veka.

DSC_0058
Ognjen Karanović, istoričar

– Stalno se postavlja pitanje zašto je Mehmed-paša Sokolović uvek aktuelan? Da li je on bio jedan od najvećih turskih državnika ili čuvar srpskog identiteta. Tamo gde ima srpske crkve ima i srpske države, a upravo je Mehmed-paša obnovio Pećku patrijaršiju – rekao je Ognjen Karanović.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja