Одржано предавање о Мехмеду-паши Соколовићу

03/06/2016

Предавање „Мехмед-паша Соколовић – турски велики везир или чувар српског идентитета“  одржано је у четвртак 2. јуна  на „Трибини младих“. Аутор предавања био је Огњен КарановићКарановић, стручни сарадник Матице српске.

Карановић је говорио о периоду турске владавине на овим просторима и о положају српског народа. „Турски период“ у историји српског народа остао је забележен као „мрачно доба“ свеукупне стагнације  животних токова енса етничког колективитета. Аутор предавања покушао је да објасни   како је онда том истом колективитету био омогућен егзистенцијални опстанак и очување његовог етничког идентитета и оквира етнолошких карактеристика који су заједно определили потоњи настанак националног препорода и генезе српске нације у 18. и 19. веку и која је и колика улога Мехмеда-паше Соколовића као једне од кључних личности 16. века.

DSC_0058
Огњен Карановић, историчар

– Стално се поставља питање зашто је Мехмед-паша Соколовић увек актуелан? Да ли је он био један од највећих турских државника или чувар српског идентитета. Тамо где има српске цркве има и српске државе, а управо је Мехмед-паша обновио Пећку патријаршију – рекао је Огњен Карановић.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања