Održano predavanje o izazovima savremenog novinarstva

27/02/2016

Predavanje „Izazovi savremenog novinarstva u eri interneta“, održano je na Tribini mladih u petak, 26. februara, u 17 časova. Autori tribine bili su Slobodan Krajnović, glavni i odgovorni urednik radija i portala 021 i novinar Dušan Bogdanović.

Tema predavanja bila je kako novo doba i nove tehnologije utiču na ponašanje publike, a samim tim i na ponašanje medija. Koji su to izazovi sa kojima se novinari susreću svakog dana i kako odgovaraju na njih.

Slobodan Krajnović
Slobodan Krajnović

-Mediji su tu da nam leče mentalno zdravlje. Ono što je nepohodno da znamo jeste da sve  što se danas dešava u medijima svoje uzroke ima u prošlosti – rekao je na početku Slobodan Krajnović

Krajnović je objasnio da kada su u pitanju mediji, tržište u Srbiji ne postoji i da je neophodno pronaći način da se kvalitetni medijski sadržaji pomognu.

-Mediji su biznis i osnovni cilj je profit, tek onda idu sadržaj i publika – rekao je urednik portala 021.

Prisutnima se obratio i Dušan Bogdanović, iskusni novinar, koji je ispričao kako je novinarstvo izgledalo pre nekoliko decenija i kako je on doživeo te velike promene koje su se odigrale.

-Bavio sam se novinarstvom 40 godina, što je u razvoju civilizacije samo treptaj. Ali ono što se desilo u razvoju tehnologije, generalno medija je neverovatno – objasnio je Bogdanović.

Dušan Bogdanović
Dušan Bogdanović

Poznati novinar je rekao da u bliskoj budućnosti ipak kvalitet može da pobedi kvantitet.

-Kada svi budu mogli da baštine te fenomenalne mogućnosti koje tehnologija pruža, doći ćemo na sam početak novinarstva, kada je sve bilo u ideji i tada će talentovani i kvalitetni ljudi morati da pobede mašinu.

DSC_2926

Publika je takođe bila jedna od tema predavanja, autori tribine su pokušali da predoče kakva je današnja publika, koje su njene navike, kako se ponaša i šta to znači za one koje rade u medijima, koliko je bitno da svaki medij isprati ono što publika traži i da se ponaša u skladu sa tim.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja