Одржано предавање о изазовима савременог новинарства

27/02/2016

Предавање „Изазови савременог новинарства у ери интернета“, одржано је на Трибини младих у петак, 26. фебруара, у 17 часова. Аутори трибине били су Слободан Крајновић, главни и одговорни уредник радија и портала 021 и новинар Душан Богдановић.

Тема предавања била је како ново доба и нове технологије утичу на понашање публике, а самим тим и на понашање медија. Који су то изазови са којима се новинари сусрећу сваког дана и како одговарају на њих.

Слободан Крајновић
Слободан Крајновић

-Медији су ту да нам лече ментално здравље. Оно што је непоходно да знамо јесте да све  што се данас дешава у медијима своје узроке има у прошлости – рекао је на почетку Слободан Крајновић

Крајновић је објаснио да када су у питању медији, тржиште у Србији не постоји и да је неопходно пронаћи начин да се квалитетни медијски садржаји помогну.

-Медији су бизнис и основни циљ је профит, тек онда иду садржај и публика – рекао је уредник портала 021.

Присутнима се обратио и Душан Богдановић, искусни новинар, који је испричао како је новинарство изгледало пре неколико деценија и како је он доживео те велике промене које су се одиграле.

-Бавио сам се новинарством 40 година, што је у развоју цивилизације само трептај. Али оно што се десило у развоју технологије, генерално медија је невероватно – објаснио је Богдановић.

Душан Богдановић
Душан Богдановић

Познати новинар је рекао да у блиској будућности ипак квалитет може да победи квантитет.

-Када сви буду могли да баштине те феноменалне могућности које технологија пружа, доћи ћемо на сам почетак новинарства, када је све било у идеји и тада ће талентовани и квалитетни људи морати да победе машину.

DSC_2926

Публика је такође била једна од тема предавања, аутори трибине су покушали да предоче каква је данашња публика, које су њене навике, како се понаша и шта то значи за оне које раде у медијима, колико је битно да сваки медиј испрати оно што публика тражи и да се понаша у складу са тим.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања