Одржано предавање о Ирану и Саудијској Арабији

11/10/2016

На „Трибини младих“ у уторак 11. октобра одржано је предавање „Иран и Саудијска Арабија, нова једначина моћи у Заливу“ аутора Немање Старовића. Гост предавања био је Ђорђе Ивановић, оријенталиста.

Идеја предавања била је да се јавности представи историјат ривалства две доминантне силе у региону Персијског залива, предводница сунитског и шиитског елемента унутар ислама као и  промене политичке, безбедносне и економске парадигме након постизања нуклеарног споразума Техерана и Вашингтона. Старовић и Ивановић су говорили о новим жариштима „хладног рата“ на битној геостратешкој територији.

Старовић је истакао да Иран и Саудијска Арабија по многим својим карактеристикама представљају највеће силе Залива, а то су пре свега површина и број становника. Објаснио је  разлику између муслимана шиита који живе у Ирану и сунита који насељавају Саудијску Арабију, у којој лежи један од разлога раздора између ове две државе. Историчар је нагласио да је Саудијска Арабија тековина 20. века, а као најутицајније личности у периоду настанка модерне државе издвојио је Хусеина од Меке и Ибн Сауда. Као једну од највећих и најбитнијих разлика између две државе истакао је државно уређење – Иран је република, док је Саудијска Арабија краљевство.

img_5770
Немања Старовић, историчар

-Да бисмо могли да разумемо нову једначину моћи у Персијском заливу, неопходно је да разумемо тзв. стару једначину и нека основна обележја Ирана и Саудијске Арабије као две државе које доминирају у том делу света – рекао је Старовић.

Ђорђе Ивановић објаснио је односе две државе кроз призму етничке подељености, разлике у тумачењу исламске вероисповести и различите државне организације.

img_5729
Ђорђе Ивановић, оријенталиста

-Становници обе државе су муслимани, али њихове разлике се базирају на другачијем тумачењу ислама и то је један од битних фактора раздора. Иран као република настала 1979. године након револуције, представља другачију државну организацију од Саудијске Арабије, која је уређена као краљевина и чији владари долазе из династије Сауд – нагласио је Ивановић.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=quuAK-oW4T4[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања