Одржано предавање о геомузикологији

26/09/2016

Предавање „Геомузикологија – један одговор на политичку стварност“  одржано je у понедељак 26. септембра  на „Трибини младих“. Аутор предавања био је професор доктор Дарко Гавриловић.

Програм је имао за циљ упознавање заинтересоване јавности са геомузикологијом. У питању је нова научна грана која повезује развој музике и музичких праваца са политичким и географским условима.

img_2804
Проф. др Дарко Гавриловић

-Ако је култура под пресијом једног друштва, ако је политички изманипулисана она неће деловати и на тај начин ми нећемо осећати њене плодове. Ако друштво дозвољава, култура ће се развијати друштво ће уживати у томе – рекао је проф. др Гавриловић.

Професор доктор Гавриловић говорио је о примерима када уметници успевају да стварају и доприносе култури у временима пресије друштва и тешких социјално-економских прилика. Геомузикологија је релативно нова дисциплина и она објашњава повезаност између географије и музике, обухвата теме патриотизма, политике и идентитета. Оснивачи ове дисциплине су Питер Неш и Џорџ Карни.

Током предавања приказан је утицај индустријске географије и оновремене политике на настанак и развој хеви метал музике (пример Блек Сабата и Ураја Хип) у време индустријског развоја Енглеске. У другом делу предавања, дат је преглед  паралелне музичке сцене у Совјетском савезу кроз музички и позоришни рад совјетског глумца, песника и музичара Владимира Висоцког.

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=V-HHfXhbeMQ[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања