Одржано предавање „Културни национализам код Срба у Војводини почетком 20. века“

14/06/2016

У клубу „Трибина младих“ у понедељак 13. јуна  професор доктор Саша Марковић са Педагошког факултета у Сомбору одржаао је предавање под називом „Културни национализам код Срба у Војводини почетком 20. века“.

Намера овог тематског предавања била је да ширу јавност упозна са оновременим тумачењем националне идеје од стране српске друштвене елите  из Војводине. Аутор трибине говорио је српским интелектуалцима који су преиспитивали традиционалне вредности и модерне идеје, суочавали се са демагогијом и националним фолклором и нудили образовање као излаз из идеолошких странпутица. Том кругу људи припадали су Тихомир Остојић, Лаза Костић, Михаило Полит Десанчић, Исидора Секулић, Васа Стајић и др.

DSC_0048
Проф. др Саша Марковић

– Сведоци смо да у савременом тренутку доминира идеја да национална мишљења нису добра. С друге стране јавља се идеја да је управо национализам отпор глобализму и да га треба сачувати – рекао је проф. др Марковић.

Професор доктор Марковић говорио је о историји идеја српског народа у 20. веку, односно у доба империјализма, када су постојала два јасно дефинисана супростављена блока и конфликт традиције и модерног.

– Традиција је стуб и основа модерног, а национална идеја је процес који се остварује током времена – истакао је предавач.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QXzdMV_rJf0[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања