Održano predavanje „Geopolitika Belorusije – kuda ide Minsk?“

11/07/2018

Tribina „Geopolitika Belorusije – kuda ide Minsk?održana je u sredu 11. jula u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Na početku poslednjeg u nizu predavanja iz serijala „Geopolitika Belorusije“, autor tribine podsetio je da je Belorusija, prema Ustavu, predsednička republika izrazitog tipa, gde je predsednik lice koje izražava jedinstvo naroda i ključna je ličnost izvršne vlasti.

Nosilac zakonodavne vlasti je Narodna skupština koju čine Predstavnički (donji) dom, koji broji 110 članova i Savet Republike (gornji dom), koji ima 64 člana.

Službeni jezici u Belorusiji su ruski i beloruski. Međutim, većina građana se izjašnjava da im je beloruski maternji, ali je u upotrebi daleko više ruski jezik.

Rajić je u nastavku tribine dodao da je zvanična valuta u Belorusiji beloruska rublja, ali da je vrlo nestabilna.

– Pre dve godine, Belorusi su odlučili da uvedu fiksnu valutnu stopu gde inflacija ne sme biti veća od 5 procenata, a sama valuta mora biti čuvana snažno, na ekonomski neprirodan način – kazao je Rajić.

U Belorusiji je obavezan vojni rok. Armija je i dalje, strukturalno gledano, pod sovjetskim uticajem, iako Belorusija ima poprilično snažnu namensku industriju. Njena vojna snaga prevazilazi njene ekonomske kapacitete i okvire.

Belorusija je članica ODKB-a koji predvodi Ruska Federacija. Obe zemlje zaključile su brojne ugovore o zajedničkoj zaštiti granica i protivvazdušnom sistemu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja