Одржано предавање „Геополитика Белорусије – куда иде Минск?“

11/07/2018

Tрибина „Геополитика Белорусије – куда иде Минск?одржана је у среду 11. jула у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

На почетку последњег у низу предавања из серијала „Геополитика Белорусије“, аутор трибине подсетио je да је Белорусија, према Уставу, председничка република изразитог типа, где је председник лице које изражава јединство народа и кључна је личност извршне власти.

Носилац законодавне власти је Народна скупштина коју чине Представнички (доњи) дом, који броји 110 чланова и Савет Републике (горњи дом), који има 64 члана.

Службени језици у Белорусији су руски и белоруски. Међутим, већина грађана се изјашњава да им је белоруски матерњи, али је у употреби далеко више руски језик.

Рајић је у наставку трибине додао да је званична валута у Белорусији белоруска рубља, али да је врло нестабилна.

– Пре две године, Белоруси су одлучили да уведу фиксну валутну стопу где инфлација не сме бити већа од 5 процената, а сама валута мора бити чувана снажно, на економски неприродан начин – казао је Рајић.

У Белорусији је обавезан војни рок. Армија је и даље, структурално гледано, под совјетским утицајем, иако Белорусија има поприлично снажну наменску индустрију. Њена војна снага превазилази њене економске капацитете и оквире.

Белорусија је чланица ОДКБ-а који предводи Руска Федерација. Обе земље закључиле су бројне уговоре о заједничкој заштити граница и противваздушном систему.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања