Одржано предавање ,,Етнолошка истраживања на подручју Приједора”

20/05/2022

У оквиру програма Представљање Града Приједора, у чијој организацијиучествују Музеј Козаре, Туристичка организација Приједора, Градска управа Града Приједора и Културни центар Новог Сада, у клубу „Трибина младих” КЦНС одржано је предавање ,,Етнолошка истраживања на подручју Приједора” кустоса Марије Радаковић.

На предавању је промовисана монографија Митско-магијски трагови у народној култури приједорске регије, коју је ове године објавио Музеј Козаре у сарадњи с Министарством културе и информисања Републике Србије. Монографија садржи текстове који су по први пут објављени а тичу се историјата настанка града Приједора, народних ношњи све три конфесије – српске, хрватске и бошњачке, обичаја заштите плодности, коледара, бабина, чаројица, прела, мобе, сватова, дечјих игара и етнолошких појмова који су карактеристични за Приједор и који су сакупљени у последњих тридесетак година. Већина обичаја је била присутна до педесетих година прошлог века, а одређени број се задржао и до данас. 

Монографија представља начин да се очува памћење на богату традиционалну културу Приједора и околине, како би се етнографски значајни појмови отргли од заборава и сачували за будуће генерације, те како би се подстакла даља истраживања на ову тему. 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања