Одржано предавање ,,Археолошка истраживања у долини Сане”

20/05/2022

У оквиру програма Представљање Града Приједора,  у чијој организацији учествују Музеј Козаре, Туристичка организација Приједора, Градска управа Града Приједора и Културни центар Новог Сада, у клубу „Трибина младих” КЦНС одржано је предавање ,,Археолошка истраживања у долини Сане” кустоса Даниеле Радосавац.

На предавању је било речи о археолошким истраживањима у средњем току реке Сане, на подручју између планине Грмеч и Козаре. Представљен је новооткривени локалитет – некропола Козица, чије откопавање је почело прошле године. У питању је један од најважнијих локалитета Градине који потиче из касног бронзаног и раног гвозденог доба, а значај овог локалитета је и у томе што се иначе у археолошка истраживања праисторијских локалитета најмање улаже, те су проналасци ретки.

У селу Козице пронађен је женски скелет с накитом – наушницама и наногицама, четири урне с ритуалним посудама, те још неколико ритуалних посуда које су приликом ритуалних сахрањивања постављане око бутних костију покојника, и то све на дубини од само осамдесет центиметара. Већина артефаката је изузетно очувана, но и они који су приликом ископавања оштећени, након реконструкције биће репрезентативни сведоци праисторијске културе у долини реке Сане.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања