Održano poetsko veče sa Tanjom Petrović

03/12/2019

U utorak 3. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, održano je veče poezije sa Tanjom Petrović.

Pored autorke govorili su: Mirjana Štefanicki Antonić – književnik i književni kritičar, Rale Nišavić – književnik i književni kritičar, izdavač i profesor ruske književnosti i Senahid Nezirović – knjiženik, novinar i publicista. Moderator je bio Stevan Babić.

Književnik Rale Nišavić rekao je da je Tanja Petrović pesnik koji polazište traži u životu pišući o raznim ljudima i o ljubavi o kakvoj se sve manje piše i kojoj se sve manje veruje.

-Iz te poetike o ljubavi pulsiraju i drugi motivi kao što je dečja poezija. Njena četvrta knjiga „Nedodir“ sva je u ustreptalom znaku dodira, nedodira, viđenja, neviđenja, prolaznosti, prostora, daljina… To su teme Tanje Petrović – kazao je Nišavić.

Autorka nije krila uzbuđenje zbog promocije rekavši da je ovo veče u znaku i njenog malog jubileja – osam godina od izlaska prve od njene ukupno četiri knjige. Zatim je pročitala nekoliko svojih pesama.

Gost iz Tuzle, Senahid Nezirović, knjiženik, novinar i publicista, rekao je da ga je poetski izraz Tanje Petrović još u njenoj prvoj knjizi osvojio i da je u narednim knjigama pokazala sav svoj raskošni talenat. Nezirović je istakao da Petrovićeva nije posustala niti odustala od poezije, te da on smatra da samo dobri ljudi mogu pisati dobru književnost, a da samo lepe žene mogu stvarati lepu poeziju.

Mirjana Štefanicki Antonić, književnik i književni kritičar, čestitala je Petrovićevoj na njenom „književnom portretu u hramu kulture, Kulturnom centru Novog Sada.“ Ona je rekla da je stvarnost postala nestvarnija uz poeziju Tanje Petrović. U muzičkom delu programa nastupili su Olja Petrović (gitara, flauta) i Aleksandra Kovačević (klavir).

Tatjana (Tanja) Petrović (Novi Sad, 1966) u rodnom gradu završila je osnovnu i srednju školu, a potom i studije na Prirodno matematičkom fakultetu. Profesor je u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnšatajn“. Posvetivši život matematici i šahu, ljubav prema književnosti negovala je od školskih dana.

Slučaj je hteo da njeni zapisi dođu u ruke našeg poznatog pesnika Pere Zupca, i tako je nastala prva knjiga koju je Zubac  svojom recenzijom i podržao („Na postavi nebeskog kaputa“, 2011, Bistrica, Novi Sad). Tokom 2012. godine nastaje njena druga knjiga „Provetravanje srca“ (Beograd, Nova poetika 2012) koja ju je odvela na Beogradski sajam, a ubrzo za njom izdaje i treću knjigu „Igra životom u bašti dokolice“ (Beograd, Novi Književni krug, 3D+, ArteBeoknjiga, 2013).

Od 2018. godine član je Društva književnika Vojvodine. Ove godine, 2019. nakon duže pauze izdaje četvrtu knjigu „Nedodir“ (Bistrica). Tanja Petrović je ponosna majka dvoje dece, Olje i Vanje, kojima posvećuje svaku svoju knjigu i svako svoje slovo života. Živi i radi u Novom Sadu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja