Одржано поетско вече са Тањом Петровић

03/12/2019

У уторак 3. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржано је вече поезије са Тањом Петровић.

Поред ауторке говорили су: Мирјана Штефаницки Антонић – књижевник и књижевни критичар, Рале Нишавић – књижевник и књижевни критичар, издавач и професор руске књижевности и Сенахид Незировић – књиженик, новинар и публициста. Модератор је био Стеван Бабић.

Књижевник Рале Нишавић рекао је да је Тања Петровић песник који полазиште тражи у животу пишући о разним људима и о љубави о каквој се све мање пише и којој се све мање верује.

-Из те поетике о љубави пулсирају и други мотиви као што је дечја поезија. Њена четврта књига „Недодир“ сва је у устрепталом знаку додира, недодира, виђења, невиђења, пролазности, простора, даљина… То су теме Тање Петровић – казао је Нишавић.

Ауторка није крила узбуђење због промоције рекавши да је ово вече у знаку и њеног малог јубилеја – осам година од изласка прве од њене укупно четири књиге. Затим је прочитала неколико својих песама.

Гост из Тузле, Сенахид Незировић, књиженик, новинар и публициста, рекао је да га је поетски израз Тање Петровић још у њеној првој књизи освојио и да је у наредним књигама показала сав свој раскошни таленат. Незировић је истакао да Петровићева није посустала нити одустала од поезије, те да он сматра да само добри људи могу писати добру књижевност, а да само лепе жене могу стварати лепу поезију.

Мирјана Штефаницки Антонић, књижевник и књижевни критичар, честитала је Петровићевој на њеном „књижевном портрету у храму културе, Културном центру Новог Сада.“ Она је рекла да је стварност постала нестварнија уз поезију Тање Петровић. У музичком делу програма наступили су Оља Петровић (гитара, флаута) и Александра Ковачевић (клавир).

Татјана (Тања) Петровић (Нови Сад, 1966) у родном граду завршила је основну и средњу школу, а потом и студије на Природно математичком факултету. Професор је у Техничкој школи „Милева Марић Ајншатајн“. Посветивши живот математици и шаху, љубав према књижевности неговала је од школских дана.

Случај је хтео да њени записи дођу у руке нашег познатог песника Пере Зупца, и тако је настала прва књига коју је Зубац  својом рецензијом и подржао („На постави небеског капута“, 2011, Бистрица, Нови Сад). Током 2012. године настаје њена друга књига „Проветравање срца“ (Београд, Нова поетика 2012) која ју је одвела на Београдски сајам, а убрзо за њом издаје и трећу књигу „Игра животом у башти доколице“ (Београд, Нови Књижевни круг, 3D+, АртеБеокњига, 2013).

Од 2018. године члан је Друштва књижевника Војводине. Ове године, 2019. након дуже паузе издаје четврту књигу „Недодир“ (Бистрица). Тања Петровић је поносна мајка двоје деце, Оље и Вање, којима посвећује сваку своју књигу и свако своје слово живота. Живи и ради у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања