Одржано поетско вече с лауреатом Благојем Баковићем

16/03/2023

У оквиру програма манифестације „Антићеви дани“ одржано је поетско вече с овогодишњим добитником Награде „Мирослав Антић“ Благојем Баковићем. Поред лауреата, у програму је учествовао и председник стручног жирија Мирослав Алексић, а разговор је модерирао Владимир Папић. Програму је присуствовала и конзулка Црне Горе Невенка Ћировић.

-Благоје Баковић је песник кога не треба посебно представљати. Према речима Ђорђа Нешића, Баковић је „пјесма која је обукла тијело пјесника“. Прву књигу, Жеђ под водом објавио је у Никшићу 1979. године, а након ње је написао преко педесет песничких књига за одрасле, као и за децу и „дорасле“. За своја дела Благоје Баковић награђен је најзначајнијим песничким наградама у Србији и Русији, као и признањима за целокупно песничко дело – рекао је Папић.

О томе шта је за Баковићеву поетику особено у награђеној књизи, шта је ново, а шта збирку Није то моја вода издваја као најуспелију од 104 књиге приспеле на конкурс говорио је Мирослав Алексић.

-На седници одржаој 6. марта у просторијама Културног центра Новог Сада жири је већином гласова донео одлуку да Награду „Мирослав Антић“ додели песнику Благоју Баковићу за књигу песама Није то моја вода коју је објавила Српска књижевна задруга 2022. године. Ова збирка је нека врста пресека кроз Баковићево стваралаштво. Ту су мотиви творца, завичаја, детињства, мајке, ту су и ликови песника који су нас напустили али и Баковићеви судари са лицемерјем света у коме живи и ствара. Чини се ипак да је ова књига особена у односу на Баковићево стваралаштво у једном свом аспекту. Наиме, као да песник у овим песмама пева једну нову једноставност, у понекад готово лапидарном изразу. Као што у једној од песама храну своди на корицу хлеба која у себи носи све што је битно и лепо, тако и мисао своди на елементарно које је, испоставља се, оно једино суштинско – истакао је Алексић.

Захваливши се присутнима на песничкој вечери, жирију и организаторима манифестације „Антићеви дани“, Баковић је одрецитовао неколико својих песама.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања