Одржано књижевно вече Мирка Стикића

27/08/2019

У уторак 27. августа у клубу „Трибина млaдих” Културног центра Новог Сада уприличено је књижевно вече песника Мирка Стикића. На промоцији су, поред аутора, говорили: Мирјана Штефаницки Антонић, песникиња и књижевни критичар и Светозар Савковић, песник и прозни писац. Модератор је био Стеван Бабић.

Аутор је дружење са поштоваоцима својих стихова започео казивањем песме „Мати дрхтавом руком огњиште чува“ која је у Мркоњић граду, на поетском фестивалу, проглашена најтужнијом љубавном песмом. Такође, нашла се у антологији једне завичајне збирке.

О Стикићевом песништву публици је говорила  Мирјана Штефаницки Антонић, песникиња, критичарка и ауторка рецензије за његове последње две збирке песама. Она је прочитала своју рецензију за књигу „Банатска елегија“ у којој се осврнула на стихове које карактеришу чежња, сета, туга, жалост, бол, јадиковање… Теме су различите – моралне, патриотске и  ратничке, али доминирају изразито љубавне песме.

    Штефаницки Антонић додала је да је Стикић своју књигу „Банатска елегија“ посветио мајци Јеленки Стикић која има 91 годину, живи у Лазареву код Зрењанина и чува породично огњиште.

    Пошто је аутор прочитао још неколико својих песама, Светозар Савковић, књижевни критичар, песник и прозни писац, казао је да је Стикић човек-песник који указује на стварност и то не само ону личну и доживљену, већ на свеопшту, мисаону збиљу.

     Мирко Стикић рођен је 1958. год. у Лазареву код Зрењанина где је похађао и основну школу. Гимназију је завршио у Зрењанину. Дипломирао је на Економском факултету Универзитета у Београду. Радио је као дипломирани економиста у републичким и покрајинским органима управе у Новом Саду.

Објавио је три збирке песама : „Душа на длану“ (2011), „Корак до сна“ (2012) и „Банатска елегија“ (2018), све три у издању ИК „Прометеј“ из Новог Сада. Објављивао је и у књижевним часописима, периодици и зборницима поезије.

Учествовао је у уметничким колонијама. Освојио је прву награду на међународном фестивалу поезије „Сремскокарловачки песнички бродови“ 2018. године. Члан је Друштва књижевника Војводине и Савеза књижевника у отаџбини и расејању (СКОР). Живи и ради у Новом Саду.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања