Одржано друго књижевно вече историчара Радована Дамјановића

17/06/2019

Друго књижевно вече историчара Радована Дамјановића одржано је у понедељак 17. јуна у клубу „Трибина млaдих“ Културног центра Новог Сада. На промоцији је говорио аутор.

Ово предавање, пред бројном публиком, Дамјановић је базирао на мапама које је сам цртао или је проналазио фотографије старих гравира које је користио у речницима као илустрације и потврду неких својих истраживања.

Дамјановић (62) је историчар и истраживач језика који живи и ради у Београду. Дипломирао је историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду и већ четрдесетак година бави се табу темама српске историје и палеолингвистике.

Нашој јавности постао је познат као идејни творац и реализатор књиге прилично интригантног наслова „Српско-српски речник“ која баца ново светло на развој најстаријих цивилизација Медитерана и Европе.Дамјановић тврди да етимологија представља кључ историје Срба, али и историје других народа.

    Такође, у свом раду приказује процес брисања материјалних трагова српске и светске културне баштине археолошки потврђене старости од преко 6000 година.

Публици у КЦНС навео је низ занимљивих примера и асоцијација. Реч „волф“ асоцира на то да се деспот Ђурађ Бранковић потписивао као Ђурађ Вуковић (Влковић).Дакле, сматра Дамјановић, у нашој традицији је да су они Бранковићи, међутим, Ђурађ је био Вуковић.

Дамјановић је аутор емисије „Српско-српски речник“ на београдској телевизији „Арт“, и монографија „Жрнов“ и „Српски Авалон“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања