Одржана Зелена дебата: Виртуелни град – Нови Сад на друштвеним мрежама

02/06/2016

Зелена дебата: Виртуелни град – Нови Сад на друштвеним мрежама одржана је  у среду 1. јуна на „Трибини младих“. Аутор и модератор дебате био је Данило Копривица.

DSC_0048

 Зелена дебата је форма сусретања стручне и лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења.

Тема ове дебате била је  феномен онлајн заједнице и њеном утицају на стварни и виртуелни живот града. Да ли је Град свестан њиховог потенцијала и да ли га довољно користи? Колико културне институције препознају ове мреже као најдиректнији и најефикаснији канал комуникације са млађим генерацијама?

О популарној фејсбук страници „Шта је новосадски?“ говорила је једна од уредница Слађана Гајић. Она је објаснила како је уопште настала идеја да се покрене једна таква страница, који су њихови основни циљеви и планови.

– Приметили смо да су у фокусу највише негативне појаве, а сматрали смо да је наш град више од тога, да постоји лепша страна Новог Сада. Бавимо се промоцијом вредности, подстицањем активности и желимо да будемо катализатори промена. Базирамо се на хуманитарни рад, волонтирање, образовање… – рекла је Слађана Гајић

Никола Арежина, оснивач и уредник портала Фрушкаћ присутнима је објаснио како је портал покренут, чиме се они баве, са каквим се проблемима сусрећу и које су њихове жеље и планови у наредном периоду.

– Фрушкаћ је онлајн водич кроз Национални парк Фрушка гора настао са циљем очувања његових културних, историјских и природних вредности. Основан je 2015. године као независно, добровољно, невладино и непрофитно удружење покренуто самоиницијативом ентузијаста и заљубљеника у природу. Портал је направљен искључиво доприносом и вештинама заљубљеника у природу – рекао је Арежина

О страници „НСУ – Уживо са новосадских улица“ говорили су Стефан Копривица и Никола Билић. Аутори и администратори познате фејсбук странице испричали су како је цела прича почела безазлено, објављивањем занимљиве фотографије која је привукла много пажње.

– „НСУ – Уживо са новосадских улица“ је информативна фејсбук страница која се бави сировим информацијама које стижу од пратилаца – рекао је Копривица

Билић је објаснио каква је сарадња са медијима јер је страница привукла велику пажњу како домаћих тако и регионалних медија, који су следећи кораци и какве су њихове жеље.

– Наш следећи корак је вероватно оснивање портала и регистрација као удружење грађана – рекао је Никола Билић.

 

Фото: Милица Стојанац

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања