Одржана Зелена дебата: БАЈС САД

11/05/2016

Трибина „Зелена дебата: БАЈС САД“ одржана је у уторак 10. маја у клубу „Трибина младих“. Аутор и модератор програма био је Данило Копривица, а о теми су говорили Драгица Јовишевић – психолог, Владимир Мркајић – научни радник и активиста и Агнеш Ћурчић Асоди – представница Критичне масе.

DSC_0011-2

Тема дебате била је бициклизам као животни стил, поглед на свет, размишљање о околини и животу у урбаном граду. Аутор је представио примере бициклистичких градова какви су Ферара, Копенхаген, Амстердам…

Психолог Драгица Јовишевић објаснила је шта је то здрав град, шта је пројекат „Здрави градови“ и где се Нови Сад налази у целој причи.

– Здрав град је онај који стално ствара и унапређује своје физичко и социјално окружење и развија ресурсе заједнице. У пројекту „Здравиу градови“ укључено је преко сто светских градова, а Нови Сад је у мрежи од краја 2012. године – рекла је Јовишевић.

Научни радник и активиста Владимир Мркајић говорио је о фокусу свог истраживања, а то је између осталог и бициклистички саобраћај. Он је истакао да је један од највећих проблема инфраструктурне природе и понашање учесника у саобраћају.

-Битно је преиспитати на који начин дефинишемо проблеме бициклиста и како решити проблем конфликта на релацији бициклисти, пешаци и возачи моторних возила.

О идеји „Критичне масе“, о начину како да се бицикл приближи савременом човеку и колико је покрет трансформисао Нови Сад по питању бициклистичког саобраћаја говорила је Агнеш Ћурчић Асоди.

– „Критична маса“ је светски покрет настао у Сан Франциску и присутан је у 400 градова широм света. То је пре свега дружење и миран протест, демонстрација грађана који возе бицикл. Наш циљ је скретање пажње на то да бициклисти постоје и да су присутни. Новосадска бициклистичка иницијатива реализује „Критичну масу“ и на разне начине промовише бициклизам у граду.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања