Održana zanimljiva tribina o knezu Arsenu Karađorđeviću

23/05/2018

Tribina „Knez Arsen Karađorđević“ održana je u sredu, 23. maja u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je msr Srđan Graovac, istoričar.

U oktobru ove godine navršava se 80 godina od smrti jednog od najodlikovanijih srpskih oficira u istoriji srpskog naroda. Reč je o proslavljenom i u istoriografiji, ali i u istorijskoj svesti srpskog etnosa, pomalo zapostavljenom, Karađorđevom unuku – knezu Arsenu Karađorđeviću (1859–1938).

– Ovog srpskog i ruskog generala i francuskog legionara, na brojnim frontovima, od Vijetnama do Balkana i od Varšave do Afrike, krasila je neizmerna hrabrost i vešto komandovanje– kazao je Graovac na početku tribine.

Knez Arsen je visoko vojničko obrazovanje stekao u Parizu i Petrogradu, na Konstantinskoj oficirskoj akademiji. Akademiju je završio sa činom konjičkog potporučnika 1877. godine posle čega je služio u Ruskoj vojsci.

Od 1883. do 1885. godine služio je kao oficir francuske vojne ekspedicije u Tonkinu. Tokom borbi bio je ranjavan, ali je pokazao izvanrednu hrabrost o kojoj je pisala tadašnja francuska štampa. Naredne godine proveo je u Petrogradu, a onda stupa u Legiju stranaca. Pored hrabrosti, pokazao je i izvanredno komandovanje.

Najveći deo života proveo je u Rusiji. Nijedna zemlja nije mu prijala kao Rusija, koju su tada odlikovali veliki kontrasti – u zemlji sa 130 miliona stanovnika živelo je dva odsto enormno bogatog plemstva. Njihove palate i dvorci u Sankt Peterburgu i danas su ukras tog grada.

Arsen je voleo takav način života. Bio je redovan gost balova, a na jednom od njih upoznao je Auroru Pavlovnu Demidovu, jednu od najlepših devojaka u Sankt Peterburgu. Njena porodica bila je jedna od najuglednijih i najbogatijih. Zavoleli su se i venčali 1892. godine. Ubrzo im se rodio sin Pavle, budući knez i namesnik posle atentata na kralja Aleksandra Ujedinitelja u Marseju.

Pavlovi roditelji, međutim, nisu živeli u skladnom braku –razveli su se 1895. godine uz dogovor da njihov sin jedinac bude upućen Arsenovom bratu Petru na vaspitavanje, pa je Pavle veći deo svog života proveo sa stricem koji mu je pružio najbolje obrazovanje.

Tokom boravka u Rusiji, Arsen je učestvovao u čak 14 dvoboja. U rusko-japanskom ratu 1904. godine komandovao je konjičkim pukom, iskazao je veliku hrabrost i odlikovan je najvišim ruskim odlikovanjima.

Američki istoričar Mekenzi tvrdio je da je Arsen Karađorđević bio član tajne organizacije Crna ruka od 1911. godine, ali o tome nema konkretnih podataka. Mnogi su upravo to naveli kao razlog zbog kojeg je Arsen 1914. Godine napustio Srbiju u trenutku izbijanja Prvog svetskog rata i otišao u Rusiju, mada je bio na glasu kao hrabar vojnik i komandant koga su srpski vojnici obožavali.

Bio je učesnik devet ratova u kojima je stekao mnogo najviših odlikovanja. Kada je preminuo u Parizu, njegov sin Pavle, tada prvi namesnik, uz najviše državne počasti sahranio ga je na Oplencu.

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja