Одржана занимљива трибина о кнезу Арсену Карађорђевићу

23/05/2018

Трибина „Кнез Арсен Карађорђевић“ одржана je у среду, 23. маја у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је мср Срђан Граовац, историчар.

У октобру ове године навршава се 80 година од смрти једног од најодликованијих српских официра у историји српског народа. Реч је о прослављеном и у историографији, али и у историјској свести српског етноса, помало запостављеном, Карађорђевом унуку – кнезу Арсену Карађорђевићу (1859–1938).

– Овог српског и руског генерала и француског легионара, на бројним фронтовима, од Вијетнама до Балкана и од Варшаве до Африке, красила је неизмерна храброст и вешто командовање– казао је Граовац на почетку трибине.

Кнез Арсен је високо војничко образовање стекао у Паризу и Петрограду, на Константинској официрској академији. Академију је завршио са чином коњичког потпоручника 1877. године после чега је служио у Руској војсци.

Од 1883. до 1885. године служио је као официр француске војне експедиције у Тонкину. Током борби био је рањаван, али је показао изванредну храброст о којој је писала тадашња француска штампа. Наредне године провео је у Петрограду, а онда ступа у Легију странаца. Поред храбрости, показао је и изванредно командовање.

Највећи део живота провео је у Русији. Ниједна земља није му пријала као Русија, коју су тада одликовали велики контрасти – у земљи са 130 милиона становника живело је два одсто енормно богатог племства. Њихове палате и дворци у Санкт Петербургу и данас су украс тог града.

Арсен је волео такав начин живота. Био је редован гост балова, а на једном од њих упознао је Аурору Павловну Демидову, једну од најлепших девојака у Санкт Петербургу. Њена породица била је једна од најугледнијих и најбогатијих. Заволели су се и венчали 1892. године. Убрзо им се родио син Павле, будући кнез и намесник после атентата на краља Александра Ујединитеља у Марсеју.

Павлови родитељи, међутим, нису живели у складном браку –развели су се 1895. године уз договор да њихов син јединац буде упућен Арсеновом брату Петру на васпитавање, па је Павле већи део свог живота провео са стрицем који му је пружио најбоље образовање.

Током боравка у Русији, Арсен је учествовао у чак 14 двобоја. У руско-јапанском рату 1904. године командовао је коњичким пуком, исказао је велику храброст и одликован је највишим руским одликовањима.

Амерички историчар Мекензи тврдио је да је Арсен Карађорђевић био члан тајне организације Црна рука од 1911. године, али о томе нема конкретних података. Многи су управо то навели као разлог због којег је Арсен 1914. Године напустио Србију у тренутку избијања Првог светског рата и отишао у Русију, мада је био на гласу као храбар војник и командант кога су српски војници обожавали.

Био је учесник девет ратова у којима је стекао много највиших одликовања. Када је преминуо у Паризу, његов син Павле, тада први намесник, уз највише државне почасти сахранио га је на Опленцу.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања