Održana turistička promocija grada Prijedora

25/05/2022

Program Predstavljanja Grada Prijedora završen je danas turističkom promocijom Prijedora u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Promociju je održala Amira Ganić, stručni savetnik Turističke organizacije Prijedora.

Sa željom da se u najboljem svetlu novosađanima predstavi grad Prijedor i njegovi turistički potencijali, ali i istorijske vrednosti i prirodne lepote, na promociji je predstavljena najnovija brošura Grada Prijedora. Takođe su predstavljeni autentični proizvodi malih proizvođača – prirodni sokovi, domaća rakija, čuveni prijedorski sir, suveniri i rukotvorine. Emitovana je i kratka video-prezentacija o Prijedoru kroz koju je novosadska publika mogla više da sazna o rudnim bogatstvima ovog grada, reci Sani o čijoj su lekovitosti još stari Rimljani pisali, o fabrici keksa zbog koje stanovnici Prijedora kažu da im grad miriše na čokoladu, prikazane su i crkve brvnare, kao i posebne kulturne atrakcije koje naročito privlače mlađu publiku – „Ša fest“ – muzički festival posvećen savremenoj nekomercijalnoj muzici i „Zimski dani na Kozari“.

S posebnim ponosom predstavljen je Nacionalni park Kozara koji je proglašen nacionalnim parkom 1967. godine zbog njegove istorijske vrednosti. Prijedorčani su naročito ponosni na prirodne vrednosti i lepote Kozare – pešačke, planinarske, penjačke i biciklističke staze, netaknutu prirodu, kao i gastronomsku ponudu ovog područja.

Za kraj, pročitana je pozdravna poruka gradonačelnika Grada Prijedora, gospodina Slobodana Javora, koji je istakao da je izuzetno ponosan na svoj grad ali i na svoje sugrađane kojima je  ljubav prema rodnom gradu duboko usađena, pozivajući sve prisutne da posete Prijedor i uživaju u lepotama koje taj grad pruža:

„Ovo je Prijedor. Naš grad. Grad u kojem smo rođeni i u kojem se radujemo svakom novom danu. I nema ljepše ljubavi od ljubavi prema svom rodnom gradu. Nema ljepšeg osjećaja od onog kada se, umorni od dalekog puta, odjednom prenete kada u noći ugledate svjetla svog rodnog grada. Ko nije imao taj osjećaj, taj nije znao kako se može voljeti jedan grad. Kad očima tražite obrise svjetla u daljini i kada ih ugledate, osjetite neki mir i spokoj. Dobro je, tu je i čeka da mu se uvijek iznova vraćate.

A smisao te ljubavi nalazi se na svakom koraku, u svakom njegovom kutku. Na obali rijeke Sane, na pitomom šumskim stazama Kozare, na klupi ispred jednog od gradskih murala, u parku, ili dok šetamo sa prijateljima iz školskih dana ili djetinjstva gradskim šetalištem, kada žurnim koracima idemo put radnog mjesta. Svuda se osjeća i pokazuje da ta ljubav ima smisla.

Ponosan sam na njegov status otvorenog grada, grada koji ima dušu i čiji ljudi žele da napreduju.

Vjerujem da na ovom mjestu rečju i slikom možete osjetiti koliko volimo i koliko smo ponosni na ono što imamo i koliko želimo da budemo još bolji. Najbolji. Svima onima koji žele da sa nama podijele te trenutke radosti, želimo dobrodošlicu u naš grad, grad Prijedor.“

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja