Одржана туристичка промоција града Приједора

25/05/2022

Програм Представљања Града Приједора завршен је данас туристичком промоцијом Приједора у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Промоцију је одржала Амира Ганић, стручни саветник Туристичке организације Приједора.

Са жељом да се у најбољем светлу новосађанима представи град Приједор и његови туристички потенцијали, али и историјске вредности и природне лепоте, на промоцији је представљена најновија брошура Града Приједора. Такође су представљени аутентични производи малих произвођача – природни сокови, домаћа ракија, чувени приједорски сир, сувенири и рукотворине. Емитована је и кратка видео-презентација о Приједору кроз коју је новосадска публика могла више да сазна о рудним богатствима овог града, реци Сани о чијој су лековитости још стари Римљани писали, о фабрици кекса због које становници Приједора кажу да им град мирише на чоколаду, приказане су и цркве брвнаре, као и посебне културне атракције које нарочито привлаче млађу публику – „Ша фест“ – музички фестивал посвећен савременој некомерцијалној музици и „Зимски дани на Козари“.

С посебним поносом представљен је Национални парк Козара који је проглашен националним парком 1967. године због његове историјске вредности. Приједорчани су нарочито поносни на природне вредности и лепоте Козаре – пешачке, планинарске, пењачке и бициклистичке стазе, нетакнуту природу, као и гастрономску понуду овог подручја.

За крај, прочитана је поздравна порука градоначелника Града Приједора, господина Слободана Јавора, који је истакао да је изузетно поносан на свој град али и на своје суграђане којима је  љубав према родном граду дубоко усађена, позивајући све присутне да посете Приједор и уживају у лепотама које тај град пружа:

„Ово је Приједор. Наш град. Град у којем смо рођени и у којем се радујемо сваком новом дану. И нема љепше љубави од љубави према свом родном граду. Нема љепшег осјећаја од оног када се, уморни од далеког пута, одједном пренете када у ноћи угледате свјетла свог родног града. Ко није имао тај осјећај, тај није знао како се може вољети један град. Кад очима тражите обрисе свјетла у даљини и када их угледате, осјетите неки мир и спокој. Добро је, ту је и чека да му се увијек изнова враћате.

А смисао те љубави налази се на сваком кораку, у сваком његовом кутку. На обали ријеке Сане, на питомом шумским стазама Козаре, на клупи испред једног од градских мурала, у парку, или док шетамо са пријатељима из школских дана или дјетињства градским шеталиштем, када журним корацима идемо пут радног мјеста. Свуда се осјећа и показује да та љубав има смисла.

Поносан сам на његов статус отвореног града, града који има душу и чији људи желе да напредују.

Вјерујем да на овом мјесту речју и сликом можете осјетити колико волимо и колико смо поносни на оно што имамо и колико желимо да будемо још бољи. Најбољи. Свима онима који желе да са нама подијеле те тренутке радости, желимо добродошлицу у наш град, град Приједор.“

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања