Одржана трибина „Значај духовног капитала Византије за савременог човека“

27/12/2018

Tрибина „Значај духовног капитала Византије за савременог човека“ одржана je у четвртак 27. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милован Балабан, историчар.

Византијска империја је можда најаутентичнија царевина у светској историји. Опстала после пада Западног римског царства са новооснованим, оправослављеним Константинопољем, империја је преживела и сачувала континуитет римског државног уређења и универзализма.

Но, обогаћена хришћанским поимањем света, она је била у наредном миленијуму носилац хришћанске идеје преображаја света, улоге коју је као легитимни наследник целокупне империје требала да испуни ослањајући се на традиционална римска схватања о легитимитету римске империје и изабраности Ромеја.

– Сви се слажу да савремено доба има своје корене у средњовековљу, првенствено у западноевропском средњовековљу – рекао је Балабан на почетку предавања, додајући да је порука Византије ортодоксно хришћанство, православље кога се она држала и чувала и које је било у основи њеног система.

У наставку трибине, Балабан је рекао да је овај свет, окренут ка материјалном и смртном, изгубивши контакт са вечним и бесмртним – самим тим сам себе осудио. Међутим, ми сви учествујемо у том свету и у његовом преображају.

– За разлику од прагматичног Запада који је донео свету законе, ред, организацију, Исток има нешто друго, а то је  чежња за нечим што је узвишеније – рекао је Балабан.

 Целокупна историја Византије је прича о православној идеји Ромеја, њеном практиковању, усавршавању, ширењу и лепоти. Ромеји су већином били Грци, али и Јермени, као и Словени. У Византијском царству битно је било бити православне вере, то је био интегрални фактор. У Византији је православље било основа функционисања система у наредних хиљаду година у различитим варијантама.

– Византија, тај непоновљив цивилизацијски феномен, државно устројство, правни систем, култура и нарочито духовност коју нам је та цивилизација оставила, насушна су потреба савременог човека. Што се Србије тиче, она је у духовном контексту хомогена са Византијом, јер Свети Сава је византијски ђак, Ћирило и Методије су ромејски ученици – закључено је на крају трибине.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања