Одржана трибина „Живот у ери информација и ментално здравље“

20/01/2020

Трибина „Живот у ери информација и ментално здравље“ одржана је у понедељак 20. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. О овој теми говорили су Жељко Ињац – интернет новинар и Предраг Филиповић – инжењер.

Засићење информацијама које се свакодневно пласирају може се назвати обележјем данашњег времена. Занимљивост ере у којој живимо је да време које су корисници разних друштвених и осталих медија спремни да издвоје, да их нешто заинтересује, износи свега три секунде.

Филиповић је рекао да су количина информација које ми  тражимо и количина која долази до нас – два различита појма. Ми можемо да се определимо за одређену информацију која нам је, рецимо, потребна за неку врсту истраживања, али трагајући за том конкретном информацијом до нас ће да дође минимум још пет, шест информација.

-По новом закону, сајт који посећујемо мора да нас обавести да користи cookies (колачиће) како би, како они то кажу, олакшали наше искуство у коришћењу тог сајта и врло често нуде да нам шаљу разне мејлове и идентификације – рекао је Филиповић.

Ињац сматра да је природно да човек не може да испрати толико велики број информација које нуди интернет, да их сабере у свом уму и да му оне буду корисне. Од свих информација виђених на интернету запамтимо свега око пет процената, док 95 одсто заборавимо листајући разне странице и сајтове. Проблем је у томе што интернет нуди могућности које нам реалан живот не даје.

– Примера ради, на Фејсбуку сам добио око 400 честитки поводом Нове године, а одговорио сам на њих десетак. Нисам стигао ни да отворим све те „четове“ на фејсбуку. Још толико честитки било је на Инстаграму, Твитеру. То је немогуће испратити. То су, међутим, само поруке на Фејсбуку, а где су остале информације? – запитао је Ињац.

Он је такође додао да се на сајтовима појављује мноштво нетачних информација које често, непроверене, преносе чак и  угледни медији. Ипак, закључио је Ињац, све је до нас самих, јер као што у саобраћају од нас зависи да ли ћемо обратити пажњу на зелено и црвено светло, тако и на интернету од нас самих зависи наша безбедност.

– Уколико себи одредимо време које ћемо провести на интернету, нема бојазни да ћемо имати психичких проблема због свих тих информација. Али уколико се препустимо стихији интернета, а то је један бесконачан свет, наравно да ћемо се разболети – рекао је Ињац на крају трибине.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања