Održana tribina Zelena debata: „RASPETLJAVANJE – PROSTITUCIJA“

23/02/2017

Zelena debata: „RASPETLJAVANJE – PROSTITUCIJA“ održana je u četvrtak 23. februara u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i moderator, Danilo Koprivica, na početku je podsetio da je “Zelena debata“ forma susretanja stručne i upućene laičke javnosti, institucionalnih i vaninstitucionalnih zainteresovanih strana, na teme iz oblasti kulture urbanog življenja.
Koprivica je izneo rezultate internet ankete u kojoj je učestvovalo 268 mladih ljudi, a većina (52 odsto) se izjasnilo da bi prostituciju trebalo legalizovati,  dok 32 odsto smatra da treba pooštreno kažnjavati sve učesnike u lancu prostitucije.

Dr Gordana Stojaković, aktivistkinja, članica udruženja „S.T.R.I.K.E“ autorka obimnog istraživanja „Prostitucija u Srbiji – jedno od mogućih lica” kazala je da se zalaže za dekriminalizaciju prostitucije. O ovom pitanju, stav je dr Stojaković, trebalo bi sprovesti ozbiljnu i opširnu javnu raspravu jer se o prostituciji ne može govoriti bez žena koje su unutar tog sistema.
​U drugoj anketi 89 odsto mladih Novosađana ispitanika (od ukupno njih 239) izjasnilo se da osobama koje se bave prostitucijom na ulici, treba pomagati pravno i medicinskom edukacijom.
O naporima i rezultatima u pružanju podrške u svratištu za seksualne radnice, govorio je Nebojša Đurasović, predsednik udruženja „Prevent“ koje se bavi različitim oblastima unapređenja kvaliteta života mladih.
​- Najčešće kada se obrate bilo kojoj državnoj instituciji, seksualne radnice susreću se sa diskriminacijom kao i rizikom da će biti prijavljene policiji. Svratište je sve suprotno od toga. Omogućava im da mogu da se posavetuju sa psihologom, socijalnim radnikom, da mogu dobiti pravnu pomoć kao i da mogu obaviti ličnu higijenu. Pre svega, to je sigurno mesto gde one mogu doći i gde neće biti diskriminisane- objasnio je Đurasović.

​Pored lako uočljive – ulične prostitucije koja je „direktan prenos iz pakla“, bilo je reči i o onoj prikrivenoj, koja i te kako pokušava da koristi medije. O tome je govorio mr Đorđe Vozarević, najpre kao sociolog, a potom i kao član Saveta REM, elektronskog tela koji se bavi nadzorom u oblasti elektronskih komunikacija.
​- Nadležni organi trebalo bi da reaguju. Svako uređeno društvo mora imati neke norme, pravila i neke sankcije da bi moglo da se svede u neki zakonski okvir. Pružalac medijske usluge odgovara za program. Svaka televizija, radio, zvaničan internet sajt, odgovoran je za sadržaje koje emituje i saopštava.Postoje stotine i hiljade izrečenih mera svake godine od strane regulatornih tela za različite vrste prekršaja – naglasio je Vozarević.
Na ovoj sesiji, Koprivica je podsetio da je Novi Sad još davne 1893. godine imao Statut o prostituciji. O današnjoj pravnoj regulativi i modelima regulisanja prostitucije u Srbiji, pričala je Jelena Vuković, advokat pripravnik.
– Regulative koje su trenutno na snazi u Republici Srbiji su: Zakon o javnom redu i miru i Krivični zakonik. Lica koja se bave prostitucijom odgovaraju prekršajno, lica koja posreduju u vršenju prostitucije (makroi) odgovaraju krivično i lica koja koriste usluge prostitucije.Imamo režim prohibije odnosno zabranu prostitucije – objasnila je Vukovićeva.

Na kraju debate donet je zaključak da rešenje za problem prostitucije u Srbiji nije u presađivanju tuđih rešenja jer se ona ne pokažu uvek kao najefikasnija.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja