Одржана трибина Зелена дебата: „РАСПЕТЉАВАЊЕ – ПРОСТИТУЦИЈА“

23/02/2017

Зелена дебата: „РАСПЕТЉАВАЊЕ – ПРОСТИТУЦИЈА“ одржана je у четвртак 23. фебруара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Аутор и модератор, Данило Копривица, на почетку је подсетио да је “Зелена дебата“ форма сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења.
Копривица је изнео резултате интернет анкете у којој је учествовало 268 младих људи, а већина (52 одсто) се изјаснило да би проституцију требало легализовати,  док 32 одсто сматра да треба пооштрено кажњавати све учеснике у ланцу проституције.

Др Гордана Стојаковић, активисткиња, чланица удружења „С.Т.Р.И.К.Е“ ауторка обимног истраживања „Проституција у Србији – једно од могућих лица” казала је да се залаже за декриминализацију проституције. О овом питању, став је др Стојаковић, требало би спровести озбиљну и опширну јавну расправу јер се о проституцији не може говорити без жена које су унутар тог система.
​У другој анкети 89 одсто младих Новосађана испитаника (од укупно њих 239) изјаснило се да особама које се баве проституцијом на улици, треба помагати правно и медицинском едукацијом.
О напорима и резултатима у пружању подршке у свратишту за сексуалне раднице, говорио је Небојша Ђурасовић, председник удружења „Превент“ које се бави различитим областима унапређења квалитета живота младих.
​- Најчешће када се обрате било којој државној институцији, сексуалне раднице сусрећу се са дискриминацијом као и ризиком да ће бити пријављене полицији. Свратиште је све супротно од тога. Омогућава им да могу да се посаветују са психологом, социјалним радником, да могу добити правну помоћ као и да могу обавити личну хигијену. Пре свега, то је сигурно место где оне могу доћи и где неће бити дискриминисане- објаснио је Ђурасовић.

​Поред лако уочљиве – уличне проституције која је „директан пренос из пакла“, било је речи и о оној прикривеној, која и те како покушава да користи медије. О томе је говорио мр Ђорђе Возаревић, најпре као социолог, а потом и као члан Савета РЕМ, електронског тела који се бави надзором у области електронских комуникација.
​- Надлежни органи требало би да реагују. Свако уређено друштво мора имати неке норме, правила и неке санкције да би могло да се сведе у неки законски оквир. Пружалац медијске услуге одговара за програм. Свака телевизија, радио, званичан интернет сајт, одговоран је за садржаје које емитује и саопштава.Постоје стотине и хиљаде изречених мера сваке године од стране регулаторних тела за различите врсте прекршаја – нагласио је Возаревић.
На овој сесији, Копривица је подсетио да је Нови Сад још давне 1893. године имао Статут о проституцији. О данашњој правној регулативи и моделима регулисања проституције у Србији, причала је Јелена Вуковић, адвокат приправник.
– Регулативе које су тренутно на снази у Републици Србији су: Закон о јавном реду и миру и Кривични законик. Лица која се баве проституцијом одговарају прекршајно, лица која посредују у вршењу проституције (макрои) одговарају кривично и лица која користе услуге проституције.Имамо режим прохибије односно забрану проституције – објаснила је Вуковићева.

На крају дебате донет је закључак да решење за проблем проституције у Србији није у пресађивању туђих решења јер се она не покажу увек као најефикаснија.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања